MI: Rusza przetarg na kolejny odcinek A2 między Siedlcami a Białą Podlaską (komunikat)

05.11.2020, 13:09aktualizacja: 05.11.2020, 13:10

- MI informuje:

Rozpoczyna się postępowanie przetargowe, w którym Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad wyłoni wykonawcę drugiego odcinka A2, realizowanego w ramach budowy 63-kilometrowej trasy pomiędzy Siedlcami a Białą Podlaską. Odcinek pomiędzy węzłem Łukowisko a rejonem miejscowości Swory będzie miał 12,5 km długości. W ubiegłym tygodniu GDDKiA rozpoczęła postępowanie przetargowe na zaprojektowanie i budowę pierwszego z czerech odcinków A2 między Siedlcami a Białą Podlaską: Siedlce Zachód – Malinowiec: https://www.gov.pl/web/infrastruktura/rusza-przetarg-na-a2-siedlce---malinowiec

Przetargi na kolejne odcinki A2 do Białej Podlaskiej zostaną ogłoszone w najbliższym czasie.

- Zapowiedzieliśmy dokończenie autostrady A2 i dotrzymujemy słowa. W realizacji są już odcinki pomiędzy Mińskiem Mazowieckim i Siedlcami, ogłaszamy przetargi na kolejne fragmenty tej trasy do Białej Podlaskiej. Jednocześnie trwają prace przygotowawcze na odcinku przygranicznym. Dzięki temu z całej nowoczesnej i bezpiecznej autostrady A2 kierowcy skorzystają w 2025 r. - powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Zadaniem wykonawcy wyłonionego w przetargu będzie przygotowanie projektu budowlanego, uzyskanie niezbędnych decyzji, a następnie budowa 12,5 km odcinka autostrady A2 o przekroju dwujezdniowym z dwoma pasami ruchu i rezerwą pod budowę trzeciego pasa. Ponadto powstaną drogi równoległe do obsługi przyległego terenu, urządzenia ochrony środowiska i bezpieczeństwa ruchu drogowego. Trasa zostanie wybudowana w nowym śladzie.

GDDKiA w ramach postępowania przetargowego pozostawia wykonawcom możliwość wyboru rodzaju nawierzchni nowej trasy. Firmy przystępujące do przetargu będą mogły zdecydować, czy trasę główną zbudują betonową, czy w technologii bitumicznej i pod tym kątem dostosować ofertę.

A2 od warszawskiego węzła Lubelska do granicy państwa

Od sierpnia 2020 r. kierowcy korzystają już z ponad 15 km A2 pomiędzy węzłem Lubelska a obwodnicą Mińska Mazowieckiego, oddaną do ruchu w 2012 r.

Wiosną tego roku zawarte zostały kontrakty na dwa kolejne odcinki autostrady na trasie Mińsk Mazowiecki – Siedlce pomiędzy węzłami: Kałuszyn i Groszki oraz Gręzów i Siedlce Zachód. Przewidywany termin ukończenia prac to jesień 2023 r. W przypadku odcinka węzeł Groszki - węzeł Gręzów toczy się postępowanie przetargowe na wybór wykonawcy robót. Wybór najkorzystniejszej oferty jest planowane w listopadzie tego roku.

Jednocześnie trwają przygotowania do realizacji ostatniego etapu autostrady A2 od Białej Podlaskiej do granicy z Białorusią. Dobiegają końca prace nad opracowaniem koncepcji programowej dla ok. 32-kilometrowego odcinka tej trasy.

kom/ liv/

Data publikacji 05.11.2020, 13:09