MI: Rządowe wsparcie na drogi samorządowe w województwie małopolskim (komunikat)

15.02.2023, 14:15aktualizacja: 15.02.2023, 14:16

- Ministerstwo Infrastruktury:

Ponad 17 mln złotych z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg otrzymają powiaty olkuski, krakowski i miechowski. Gminy znajdujące się w tych powiatach otrzymają ponad 19 mln złotych. Kraków również skorzysta z RFRD – w tym roku po raz pierwszy wsparcie otrzymają zadania zgłoszone przez władze samorządowe z miast na prawach powiatu będących siedzibą wojewody lub sejmiku województwa. Symboliczne czeki samorządowcom z powiatów krakowskiego, olkuskiego i miechowskiego oraz Krakowa wręczył minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

– Wsparcie z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg jest przeznaczane na inwestycje na drogach powiatowych i gminnych, zadania zwiększające bezpieczeństwo pieszych, budowę obwodnic w ciągach dróg samorządowych, a także na drogi o charakterze obronnym. Poprawa jakości tras lokalnych przekłada się na komfort podróżowania, ale także znacząco poprawia bezpieczeństwo ruchu drogowego. W tym roku po raz pierwszy wsparcie z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg otrzymają zadania zgłoszone przez władze samorządowe z miast na prawach powiatu będących siedzibą wojewody lub sejmiku województwa. Z tego wsparcia skorzysta również Kraków – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Powiat olkuski otrzyma ponad 6,8 mln złotych, krakowski nieco ponad 4 mln, a miechowski prawie 6,4 mln złotych. Ponadto poszczególne gminy z tych powiatów otrzymają dofinansowanie w wysokości:

• Gmina Bukowno ponad 693 tys. zł,

• Gmina Gołcza blisko 1,2 mln zł,

• Gmina Igołomia-Wawrzeńczyce niecałe 1,4 mln zł,

• Gmina Jerzmanowice-Przeginia blisko 1,3 mln zł,

• Gmina Krzeszowice prawie 6,5 mln zł,

• Gmina Klucze ponad 2 mln zł,

• Gmina Liszki ponad 1,3 mln zł,

• Gmina Miechów ponad 664 tys. zł,

• Gmina Olkusz blisko 1,3 mln zł,

• Gmina Sułoszowa ponad 673 tys. zł,

• Gmina Trzyciąż blisko 239 tys. zł,

• Gmina Wolbrom około 1 mln zł,

• Gmina Zielonki 785 tys. zł.

W Krakowie przebudowana zostanie droga w ciągu ulic: Piaskowej, Stelmachów i Jordanowskiej oraz nastąpi remont ul. Marii Konopnickiej na odcinku mostu Dębnickiego w Krakowie. Wartość projektu wyniesie 43 mln zł, z czego kwota dofinansowania to 21,5 mln zł. Realizacja tych inwestycji przyczyni się do poprawy jakości życia mieszkańców, poprawy stanu bezpieczeństwa ruchu drogowego, a także zwiększenia dostępności transportowej oraz spójności sieci dróg publicznych.

Dofinansowanie z RFRD dla zadań powiatowych i gminnych jest uzależnione od dochodów jednostek samorządu terytorialnego: im niższy dochód własny, tym większa wartość dofinansowania, przy czym maksymalne dofinansowanie może wynieść do 80 proc. kosztów realizacji zadania. W przypadku zadań miejskich nie może ponadto przekroczyć 30 mln zł.

Dokładne kwoty dofinansowania wraz z nazwami poszczególnych zadań można znaleźć na stronie KPRM: https://www.gov.pl/web/premier/3-mld-zl-z-rzadowego-funduszu-rozwoju-drog-na-lokalne-inwestycje--nabory-rozstrzygniete

kom/ amac/

Data publikacji 15.02.2023, 14:15