MI: Stanisław Bukowiec powołany na stanowisko wiceministra infrastruktury i Pełnomocnika Rządu ds. przeciwdziałania wykluczeniu komunikacyjnemu (komunikat)

30.07.2024, 13:46aktualizacja: 30.07.2024, 13:47

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Prezes Rady Ministrów, z dniem 29 lipca 2024 r., powołał Stanisława Bukowca na stanowisko sekretarza stanu w Ministerstwie Infrastruktury. Powołanie nastąpiło na podstawie art. 37 ust. 3 ustawy z 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 2024 r. poz. 1050).

Jednocześnie Prezes Rady Ministrów powołał Stanisława Bukowca na stanowisko Pełnomocnika Rządu ds. przeciwdziałania wykluczeniu komunikacyjnemu. Powołanie nastąpiło na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów, w związku z par. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z 4 czerwca 2019 r. w sprawie ustanowienia Pełnomocnika Rządu ds. przeciwdziałania wykluczeniu komunikacyjnemu (Dz. U. poz. 1037).

Stanisław Bukowiec był posłem na Sejm RP IX kadencji, członkiem m.in. Komisji Finansów Publicznych, Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Rolnictwa oraz Komisji Obrony Narodowej. Był również sekretarzem Parlamentarnego Zespołu ds. Rozwiązań Komunikacyjnych w Małopolsce oraz wiceprzewodniczącym Parlamentarnego Zespołu ds. Ochrony Dorzecza Górnej Wisły.

Ma doświadczenie samorządowe. W latach 2018-2019 radny Sejmiku Województwa Małopolskiego, w latach 2011-2015 zastępca Wójta Gminy Bochnia, a w latach 2002-2005 zastępca Burmistrza Miasta Bochni.

kom/ pab/ mhr/

Data publikacji 30.07.2024, 13:46