MI: umowa na realizację obwodnicy Przecławia i Warzymic w ciągu DK 13 podpisana (komunikat)

09.03.2018, 13:07aktualizacja: 09.03.2018, 13:07

- MI informuje:

9 marca 2018 r., w obecności ministra infrastruktury Andrzeja Adamczyka oraz ministra spraw wewnętrznych i administracji Joachima Brudzińskiego, podpisano umowę na realizację obwodnicy Przecławia i Warzymic w ciągu drogi krajowej nr 13. Droga ta będzie nowym połączeniem Szczecina z autostradą A6. Jej początkowy fragment, z nowym węzłem drogowym Szczecin Zachód (Kołbaskowo), będzie początkiem planowanej Zachodniej Obwodnicy Szczecina.

- Obwodnica Przecławia i Warzymic to kolejna inwestycja w województwie zachodniopomorskim wskazująca na determinację obecnego rządu w rozwoju sieci nowoczesnych połączeń drogowych. Oprócz ukończenia drogi ekspresowej S3, kluczowej dla połączenia zespołu portów Szczecin-Świnoujście z południem Polski, budowy tunelu w Świnoujściu - do niedawna uznawanego za problem wyłącznie lokalny, do rozwiązania przez samorząd, nie zapominamy też o inwestycjach, które pozwolą na poprawę komfortu mieszkańców Szczecina i okolic – powiedział minister Andrzej Adamczyk.

- To inwestycja, na którą mieszkańcy, zwłaszcza Przecławia i Warzymic, czekali od lat. Dzięki nowej drodze oddzielony zostanie ruch lokalny od tranzytowego. Skończą się korki, które tworzą się codziennie w tych podszczecińskich miejscowościach w godzinach szczytu na obecnym przebiegu drogi. Poprawi się też skomunikowanie Szczecina z siecią autostrad i dróg ekspresowych – powiedział wojewoda zachodniopomorski Tomasz Hinc.

Inwestycję o długości 6,5 km zrealizuje firma Energopol Szczecin SA. Umowa na zaprojektowanie i budowę tej drogi opiewa na kwotę 141 mln zł.

– Pierwsze 15 miesięcy realizacji kontraktu to prace projektowe i uzyskiwanie decyzji ZRID, po jej wydaniu ruszą roboty budowlane. Realizacja inwestycji powinna zakończyć się w II kwartale 2021 roku – powiedział dyrektor oddziału GDDKiA w Szczecin Łukasz Lendner.

Obwodnica Przecławia i Warzymic w ciągu DK nr 13 będzie dwujezdniową drogą klasy GP (główna ruchu przyśpieszonego). Trasa wyprowadzi ruch w relacji Szczecin – autostrada A6 z podszczecińskich miejscowości Przecław i Warzymice. Droga rozpocznie się od ronda im. Hermana Hakena, na którym powstanie nowy wylot w kierunku południowym. W ramach inwestycji powstaną dwa węzły drogowe: węzeł Przecław na drodze Przecław – Ustowo oraz węzeł Szczecin Zachód na połączeniu z autostradą A6. Szczecin Zachód będzie węzłem typu koniczyna z jezdniami zbiorczo-rozprowadzającymi w ciągu autostrady. Wraz z uruchomieniem nowego węzła zostanie zamknięty obecnie funkcjonujący, który powstał w latach 30 ubiegłego wieku i nie spełnia współczesnych parametrów technicznych.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ mgost/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE