MI: W Krakowie nowe przystanki dla Nowej Huty (komunikat)

07.09.2023, 17:05aktualizacja: 07.09.2023, 17:06

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

7 września 2023 r. PKP Polskie Linie Kolejowe SA podpisały umowy za przeszło 19 mln zł na zaprojektowanie i wybudowanie przystanków kolejowych w Krakowie. Dwa nowe obiekty zlokalizowane przy linii kolejowej 95 (Kraków Mydlinki – Podłęże) ułatwią podróże w aglomeracji i przyspieszą przejazd do centrum miasta okolicznym mieszkańcom. W Krakowie w ramach „Rządowego programu budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021 - 2025” nowe perony powstaną w trzech lokalizacjach.

– Nowe przystanki wybudowane w Krakowie ułatwią codzienne funkcjonowanie mieszkańcom Nowej Huty. Znacznie skrócą czas dojazdu do centrum miasta. Stawiamy na przyjazny środowisku, zrównoważony transport – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Przystanek Kraków Kościelniki gotowy będzie pod koniec 2024 roku. Wykonawca zaprojektuje i zrealizuje budowę dwóch peronów jednokrawędziowych na odcinku Nowa Huta - Podłęże (LK 95 Kraków Mydlniki – Podłęże). Do peronów prowadzić będzie przejście podziemne wyposażone w pochylnie. Przystanek będzie w pełni dostępny dla osób o ograniczonej możliwości poruszania się. Jego lokalizacja pozwoli na wybudowanie w sąsiedztwie parkingu i ciągów komunikacyjnych. Podróżni pociągami aglomeracyjnymi dojadą do centrum Krakowa w kilkanaście minut.

Dwa perony przystanku Kraków Przylasek powstaną w sąsiedztwie popularnego kąpieliska. Zlokalizowane będą po dwóch stronach przejazdu kolejowo-drogowego. Znajdą się na nich wiaty, tablice informacyjne, ławki i czytelne oznakowanie. Oświetlenie pomoże w orientacji także po zmroku. Podróżni skorzystają z nowych chodników oraz miejsc parkingowych dla rowerów. Zakończenie prac zaplanowano na IV kwartał 2024 r.

– Po modernizacji krakowskiej linii średnicowej czas na kolejne ważne inwestycje w stolicy Małopolski. Nowe przystanki poprawią dostęp do kolei mieszkańcom Nowej Huty i dadzą pozytywny impuls do dalszego rozwoju tych obszarów – stwierdził prezes zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych Ireneusz Merchel.

„Rządowy program budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021-2025” obejmuje 22 lokalizacje w Małopolsce. Trzy z nich: Kraków Północ (nazwa robocza: Kraków Piastów), Kraków Kościelniki i Kraków Przylasek znajdą się w stolicy województwa. Nowe przystanki powstaną także m.in. w miejscowościach: Pisary, Dąbrówka i w Nowym Sączu (dwa przystanki). Z nowych peronów w Zatorze i Wolbromiu już korzystają podróżni. Ponadto PLK SA zmodernizują 13 przystanków na linii kolejowej z Nowego Sącza do Krynicy.

Celem programu jest przeciwdziałanie wykluczeniu komunikacyjnemu, promowanie ekologicznych środków transportu oraz wspieranie polskiej gospodarki. Zaplanowane zadania inwestycyjne poprawią dostęp do kolejowej komunikacji wojewódzkiej i międzywojewódzkiej dla podróżnych. W sumie na ten cel przeznaczono ponad 1 mld zł, a modernizacja lub budowa nowych peronów planowana jest w 207 lokalizacjach w całej Polsce.

kom/ amac/

Data publikacji 07.09.2023, 17:05