„Miasto żubra” w „Mieście smoka” - Bank Pekao S.A. otwiera ultranowoczesny oddział w Krakowie

12.10.2023, 16:33aktualizacja: 13.10.2023, 08:46

Fot. PAP - kadr z filmu
Jednostka Banku Pekao S.A. w krakowskim kompleksie biurowym Fabryczna Office Park to kolejny, po Łodzi i Lublinie, ultranowoczesny oddział tego banku, który powstał w ramach projektu Multi Branch. Zakłada on ulokowanie w jednym miejscu jednostek obsługujących klientów biznesowych oraz detalicznych i zespołu wsparcia w jednej przestrzeni biurowej. Kolejne jednostki Pekao w ramach Multi Branch powstają w Gdańsku i Katowicach.

„Przenosiny do nowej siedziby są bardzo dobrym rozwiązaniem zarówno z punktu widzenia pracowników banku, jak i naszych klientów. Synergia w naszych działaniach jest kluczowa. Szybciej będą zapadały pewne decyzje, szybciej będą przebiegały transakcje” - mówi Jarosław Fuchs, wiceprezes Banku Pekao S.A., nadzorujący Pion Bankowości Prywatnej i Produktów Inwestycyjnych.

Wzorem dla projektu Multi-Branch w Krakowie jest nowa siedziba centrali banku przy ul. Żubra 1 w Warszawie, czyli Pekao Tower. Jest ona, podobnie jak oddział w Krakowie i w innych miastach, dostosowana do indywidualnych potrzeb każdego pracownika Banku Pekao S.A. i charakteryzuje się najwyższym standardem jakości w aranżacji powierzchni i wyposażenia, a jednocześnie oddział w Krakowie i w centrala w Warszawie mają identyczny design i wyposażenie.

Nowy oddział w Krakowie przy Alei Pokoju 18c znajduje się w wieżowcu w kompleksie biurowym w dzielnicy Śródmieście, w pobliżu dwóch najważniejszych węzłów komunikacyjnych w mieście - Ronda Mogilskiego oraz Ronda Grzegórzeckiego. Niedaleko znajduje się Dworzec Główny oraz Rynek Główny, a Międzynarodowy Port Lotniczy Kraków-Balice jest oddalony o 15 km.

Bank Pekao S.A. zajmuje szóste i siódme piętro (o powierzchni łącznie 2,5 tys. m.kw.) w dziesięciopiętrowym budynku. Do dyspozycji klientów indywidualnych przygotowano również punkt obsługi na parterze budynku. Obiekt uzyskał certyfikat BREEAM na poziomie Excellent, co potwierdza zastosowanie energooszczędnych systemów eksploatacji budynku i oznacza, że wdrożone rozwiązania są przyjazne dla człowieka oraz środowiska.

Podczas uroczystości otwarcia nowej siedziby Pekao w Krakowie, przy przecięciu tradycyjnej wstęgi i poczęstunku oryginalnym „pączkowym tortem” żartowano, że teraz „miasto żubra” (żubr jest symbolem Banku Pekao S.A.) zagościło w „mieście smoka” (Smok Wawelski to bohater jednej z krakowskich legend).

Bank Pekao S.A., założony w 1929 r., jest jedną z największych instytucji finansowych w regionie Europy Środkowo-Wschodniej i drugim największym bankiem uniwersalnym w Polsce z 288 mld zł aktywów. Obsługuje ponad 6,5 mln klientów i ma drugą co do wielkości sieć oddziałów w kraju.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo