MIB: Hajnówka dołączyła do programu Mieszkanie Plus (komunikat)

23.11.2017, 15:37aktualizacja: 23.11.2017, 15:37

- Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa informuje:

23 listopada 2017 r. Hajnówka i Krajowy Zasób Nieruchomości podpisały list intencyjny w sprawie budowy mieszkań w ramach programu Mieszkanie Plus. List podpisał wiceminister infrastruktury i budownictwa, pełnomocnik rządu do spraw budowy mieszkań w zakresie Krajowego Zasobu Nieruchomości Tomasz Żuchowski, burmistrz Hajnówki Jerzy Sirak i pełnomocnik ds. KZN Tomasz Tomala.

W Podlaskim Urzędzie Wojewódzkim w Białymstoku odbyła się konferencja o możliwościach realizacji programu Mieszkanie Plus przy udziale Krajowego Zasobu Nieruchomości. Podpisano także list dotyczący budowy około 50 mieszkań w Hajnówce, która zgłosiła chęć realizacji mieszkań na gminnej działce na zasadach określonych w ustawie o Krajowym Zasobie Nieruchomości.

Podpisanie listu odbyło się w ramach współorganizowanej przez wojewodę podlaskiego i MIB regionalnej konferencji „Krajowy Zasób Nieruchomości oraz inne inicjatywy legislacyjne Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa”. Podczas spotkania rozmawiano o inicjatywach legislacyjnych rządu dotyczących systemu planowania i zagospodarowania przestrzennego i szansach, jakie program Mieszkanie Plus daje gminom i lokalnym społecznościom. KZN poszukuje działek odpowiednich pod budownictwo mieszkaniowe i chce poznać opinie gmin dotyczące lokalizacji mieszkań z opcją dojścia do własności. Dla najemców – przyszłych właścicieli mieszkań, będzie to bardzo atrakcyjna oferta najmu o czynszu normowanym (maksymalny ustalony dla danej lokalizacji przez rozporządzenie rządu). Takie mieszkanie będzie można docelowo wykupić, albo tylko długoterminowo wynajmować. Cena przyszłych lokali ustalona została na bardzo atrakcyjnym poziomie.

Wiceminister Infrastruktury i Budownictwa Tomasz Żuchowski podczas spotkania omówił funkcjonowanie Krajowego Zasobu Nieruchomości, przedstawiając nowe możliwości, jakie daje ustawa gminom i inwestorom. Wiceminister zachęcał do przyłączenia się do Narodowego Programu Mieszkaniowego i korzystania z możliwości pakietu Mieszkanie Plus, podkreślając, że budowa mieszkań to wspólne zadanie władz lokalnych i polskiego rządu.

Dotychczas Krajowy Zasób Nieruchomości, który powstał 11 września 2017 r. zawarł porozumienia dotyczące uruchomienia inwestycji z programu Mieszkanie Plus dotyczące nieruchomości:

• 7 listopada 2017 r. PKP SA i Poczta Polska SA, efekt: dostęp do bazy nieruchomości wystawionej dla BGKN i umożliwienie włączenia do programu Mieszkanie Plus kolejnych nieruchomości:

- 130 nieruchomości w 58 miastach PKP przekazała do dyspozycji Krajowego Zasobu Nieruchomości (KZN),

- 208 nieruchomości Poczta Polska przekazała do dyspozycji Krajowego Zasobu Nieruchomości (KZN).

• 7 listopada 2017 r. w Łomży, efekt: 2 bloki (53 i 62 lokale) łącznie 115 mieszkań; dodatkowo w nowym budownictwie znajdzie się Przedszkole Publiczne nr 5.

• 8 listopada 2017 r. w Krakowie dla 6 gmin:

- Ujsoły 10 mieszkań,

- Szerzyny 22 mieszkania,

- Zakliczyn 70 mieszkań (30 mieszkań w Paleśnicy i 40 mieszkań w Lusławicach),

- Skawina 34 mieszkania,

- Pcim 16 mieszkań,

- Kuźnia Raciborska 150 mieszkań.

• 10 listopada 2017 r. Kielce; efekt: osiedle 5 budynków, 155 mieszkań, zagospodarowanie zieleni.

• 16 listopada 2017 r. Zielona Góra, efekt: 100 mieszkań.

W przygotowaniu są kolejne terminy porozumień z innymi samorządami.

Krajowy Zasób Nieruchomości w imieniu Skarbu Państwa gospodaruje nieruchomościami Skarbu Państwa, które mając mieszkaniowy potencjał inwestycyjny zostały przekazane do zasobu. Krajowy Zasób Nieruchomości realizuje obowiązek prowadzenia przez władze publiczne polityki sprzyjającej zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych. KZN kieruje się zasadą zrównoważonego rozwoju, ma zwiększać dostępność mieszkań i kształtować stabilne ramy finansowania budownictwa mieszkaniowego.

kom/ mgost/ tgo/

Data publikacji 23.11.2017, 15:37