MIB: Krajowy Zasób Nieruchomości podpisał listy w sprawie powstania 3000 mieszkań w programie Mieszkanie Plus komunikat)

01.12.2017, 18:08aktualizacja: 01.12.2017, 18:08

-MIB informuje:

3000 mieszkań z programu Mieszkanie Plus może powstać dzięki listom intencyjnym zawartym przez Krajowy Zasób Nieruchomości (KZN) z gminami. Od 11 września 2017 r., kiedy powstał KZN, pełnomocnik rządu ds. budowy mieszkań, wiceminister infrastruktury i budownictwa Tomasz Żuchowski podpisał 41 porozumień z samorządami umożliwiających powstanie 3000 mieszkań. Największą liczbę mieszkań przewiduje porozumienie z Legnicą (665), Kielcami (155), Kuźnią Raciborską (150), Świnoujściem (130), Łomżą (115) i Zieloną Górą (100). Samorządy, które zadeklarowały od kilkunastu do kilkudziesięciu mieszkań w programie Mieszkanie Plus z KZN to: Barwice, Białogard, Biały Bór, Chojna, Choszczno, Darłowo, Drawsko Pomorskie, Głowno, Goleniów, Gościno, Hajnówka, Jaworzyna Śląska, Kalisz Pomorski, Kudowa Zdrój, Mirosławiec, Myślibórz, Pcim, Pełczyce, Pieńsk, Polanów, Połczyn Zdrój, Radwanice, Skawina, Sławno, Stepnica, Strzelin, Suchań, Szerzyny, Trzebnica, Tychowo, Ujsoły, Walim, Węgorzyno, Zakliczyn i Zgorzelec.

Samorządy wskazują w listach działki pod budownictwo mieszkaniowe, na których mogą ruszyć budowy na zasadach określonych w ustawie o Krajowym Zasobie Nieruchomości. Partnerem KZN są samorządy, bo to do urzędów gmin najczęściej zgłaszają się ludzie potrzebujący dostępnych cenowo mieszkań. Powstanie takich mieszkań na wynajem z opcją docelowego wykupu to element Narodowego Programu Mieszkaniowego i pakietu Mieszkanie Plus.

Mieszkanie Plus to dla przyszłych właścicieli mieszkań bardzo atrakcyjna oferta najmu o czynszu normowanym (maksymalny ustalony dla danej lokalizacji przez rozporządzenie rządu). Takie mieszkanie będzie można docelowo wykupić, albo tylko długoterminowo wynajmować. Cena przyszłych lokali ustalona została na bardzo przystępnym poziomie.

W przygotowaniu są kolejne porozumienia z innymi samorządami. Dodatkowo KZN zawarł listy dotyczące uruchomienia inwestycji z programu Mieszkanie Plus dotyczące 130 nieruchomości w 58 miastach wskazanych przez PKP oraz 208 nieruchomości Poczty Polskiej. Do końca roku PKP i Poczta Polska zadeklarowały uzupełnienie wykazów i umożliwienie włączenia do programu Mieszkanie Plus kolejnych nieruchomości.

Krajowy Zasób Nieruchomości w imieniu Skarbu Państwa gospodaruje nieruchomościami Skarbu Państwa, które mając mieszkaniowy potencjał inwestycyjny zostały przekazane do zasobu. Krajowy Zasób Nieruchomości realizuje obowiązek prowadzenia przez władze publiczne polityki sprzyjającej zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych. KZN kieruje się zasadą zrównoważonego rozwoju, ma zwiększać dostępność mieszkań i kształtować stabilne ramy finansowania budownictwa mieszkaniowego.

kom/ nmk/ skr/

Data publikacji 01.12.2017, 18:08