MIiR: Rozwiązanie dla właścicieli książeczek mieszkaniowych coraz bliżej (komunikat)

19.09.2019, 21:03aktualizacja: 19.09.2019, 21:03

- MIiR informuje:

Właściciele starych książeczek mieszkaniowych mogą ubiegać się o wypłatę premii gwarancyjnej w przypadku realizacji jednego z kilkunastu celów mieszkaniowych. Premię gwarancyjną można uzyskać w związku z uzyskaniem prawa własności mieszkania, poprzez wniesienie wkładu własnego przy zaciąganiu kredytu hipotecznego czy dokonanie wpłaty partycypacji do towarzystwa budownictwa społecznego. Można też skorzystać z premii po dokonaniu remontu polegającego na wymianie okien, instalacji gazowej lub elektrycznej. Stały Komitet Rady Ministrów zaakceptował dodanie nowych celów na które będzie można otrzymać premię gwarancyjną.

Wiceszef resortu inwestycji i rozwoju Artur Soboń zapowiadał, że możliwości dla osób chcących zlikwidować książeczki będzie dużo więcej.

– Chcemy zachęcić właścicieli książeczek, aby skorzystali z premii. Dodajemy kolejne cele, takie jak wkład własny w Mieszkanie plus czy skorzystanie z wymiany pieca w domu lub możliwość rozliczenia opłaty przekształceniowej po likwidacji użytkowania wieczystego – powiedział Artur Soboń.

Po zmianie przepisów premiowana będzie wymiana instalacji centralnego ogrzewania, w tym wymiana źródeł ciepła na paliwo stałe na niskoemisyjne źródło ciepła, czy wymiana instalacji wodno-kanalizacyjnej w lokalu mieszkalnym lub domu jednorodzinnym. Będzie też możliwość uzyskania premii w związku z wniesieniem opłaty z tytułu przekształcenia prawa użytkowania wieczystego w prawo własności. Można będzie otrzymać premię na wydatki związane z zawarciem umowy najmu instytucjonalnego z dojściem do własności - za spłatę części kapitałowej. Zmiana uwzględnieni właścicieli książeczek mieszkaniowych w kryteriach pierwszeństwa przy przeprowadzaniu naboru wniosków o zawarcie umowy najmu w programie "Mieszkanie na Start".

kom/ nmk/

Data publikacji 19.09.2019, 21:03