MIiR: Wizyta ministra Jerzego Kwiecińskiego w USA. Rozkład jazdy (komunikat)

12.07.2019, 16:54aktualizacja: 12.07.2019, 16:54

- MIiR informuje:

Od 15 do 21 lipca minister inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński będzie przebywał z wizytą w Stanach Zjednoczonych. Najważniejsze punkty programu przedstawiają się następująco:

- 15 lipca minister odwiedzi Waszyngton, gdzie będzie rozmawiał się Sekretarzem Handlu Wilburem Rossem. Tematem dyskusji będzie utrzymanie i poszerzenie wymiany handlowej oraz inwestycyjnej pomiędzy naszymi krajami.

- Następnie minister spotka się z przedstawicielami Kongresu, w tym członkami Klubu Polskiego: Debbie Dingell z Michigan, która zasiada w komisji ds. energii i handlu oraz Markiem Amodei, reprezentującym Nevadę, gdzie obecny jest polski biznes. Celem rozmów będzie promocja krajowych interesów gospodarczych.

- Jerzy Kwieciński weźmie również udział w okrągłym stole organizowanym przez jeden z najważniejszych think-tanków amerykańskich - Atlantic Council, który doradza rządowi USA w sprawie współpracy międzynarodowej od 1961 roku. Konferencja współorganizowana przez firmę Google będzie dotyczyła wyzwań cyfrowych stojących przed Europą.

- 16 lipca minister odwiedzi nowoczesne centrum technologiczne firmy Honeywell.

- 18 lipca w Nowym Jorku Polska, jako pierwszy kraj z Europy środkowej i wschodniej, oficjalnie przystąpi do Rady Rządowej United Nations Global Compact. Udział Polski w pracach Rządowej Rady UN GC może przyczynić się pośrednio do większego zaangażowania polskich firm w system zamówień publicznych ONZ, którego wartość wynosi ponad 18 miliardów dolarów rocznie.

- 19 lipca minister otworzy Kongres 60 milionów w Buffalo. Ideą leżącą u podstaw Kongresu jest integracja polskich środowisk biznesowych w kraju oraz poza jego granicami. Nazwa Kongresu koresponduje z ogólną liczbą żyjących na świecie Polaków.

kom/ mgost/ wus/

Data publikacji 12.07.2019, 16:54