Mimo obaw, dobre zbiory zbóż i pozostałych płodów rolnych w 2020 r.

31.12.2020, 08:35aktualizacja: 31.12.2020, 08:37

żniwa
Tegoroczne zbiory zbóż okazały się rekordowe i wyniosły 33,5 mln ton, tj. o 16 proc. więcej w stosunku do ub.r. - zaznaczył zastępca dyrektora generalnego KOWR Marcin Wroński.

Wiceszef Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) tłumaczył, że sytuacja w produkcji roślinnej w dużym stopniu zależy od warunków pogodowych. Mijający rok z uwagi na wiosenne przymrozki oraz niedobory wilgoci w glebie na wiosnę zapowiadał się niekorzystnie dla krajowej produkcji roślinnej. Poprawa sytuacji pogodowej pod koniec wiosny oraz w okresie letnim spowodowała, że potrzeby wodne upraw zostały w pełni zaspokojone, co pozytywnie wpłynęło na zbiory.

Strategiczne z punkty widzenia gospodarczego zbiory zbóż okazały się rekordowe i wyniosły 33,5 mln ton, tj. o 16 proc. więcej w stosunku do roku ubiegłego, mimo że rozwój roślin w wiosennym okresie wegetacji na to nie wskazywał. Dobre okazały się też zbiory kukurydzy - 4,3 mln ton (wzrost o 16 proc. w stosunku do roku 2019).

Rozprzestrzenianie się koronawirusa na świecie wzbudzało niepewność co do długoterminowych konsekwencji dla globalnego rynku zbożowego. Skutkowało to rosnącym popytem na zboże (zwłaszcza na pszenicę) na rynkach zagranicznych, co przyczyniło się do wzrostu eksportu ziarna z Polski. W efekcie eksport zbóż z kraju w okresie dziesięciu miesięcy 2020 r. osiągnął rekordowy poziom 6,9 mln ton ziarna – podkreślił zastępca dyrektora generalnego KOWR.

Dobre były także zbiory owoców z drzew (9 proc. wyższe w stosunku do 2019 r.) i krzewów owocowych i plantacji jagodowych (o 10 proc.) Mniejszy, 4 proc. wzrost zbiorów odnotowano w przypadku warzyw gruntowych.

Bardzo dobre zbiory odnotowano w uprawach roślin okopowych. (PAP)

awy/ drag/

autor: Anna Wysoczańska