MIRACULUM SA Ustanowienie zastawów rejestrowych na aktywach znacznej wartości

19.08.2015, 17:08aktualizacja: 19.08.2015, 17:08

Raport bieżący 123/2015

Zarząd Spółki Miraculum S.A. ("Spółka" lub "Miraculum") informuje, że dzisiaj, tj. 19 sierpnia 2015 roku doręczono Spółce następujące postanowienia Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie, Wydział XI Gospodarczy:

1. z dnia 28 lipca 2015 roku o wpisie zastawu rejestrowego na przysługującym spółce zależnej Miraculum tj. Miraculum Dystrybucji sp. z o.o. (dalej: "Miraculum Dystrybucja") prawie do wspólnotowego znaku towarowego "Joko" - numer 012805461. Zgodnie z otrzymanym zaświadczeniem wpis zastawu nastąpił dnia 6 sierpnia 2015 roku;

2. z dnia 28 lipca 2015 roku o wpisie zastawu rejestrowego na przysługującym spółce zależnej Miraculum tj. Miraculum Dystrybucji sp. z o.o. (dalej: "Miraculum Dystrybucja") prawie do wspólnotowego znaku towarowego "Joko" - numer 012805461. Zgodnie z otrzymanym zaświadczeniem wpis zastawu nastąpił dnia 6 sierpnia 2015 roku;

3. z dnia 28 lipca 2015 roku o wpisie zastawu rejestrowego na przysługującym Miraculum Dystrybucji prawie z rejestracji znaku towarowego "Joko Cashmere Finish" - numer 270494. Zgodnie z otrzymanym zaświadczeniem wpis zastawu nastąpił dnia 6 sierpnia 2015 roku.

Zastaw nr 1 został ustanowiony na zabezpieczenie wierzytelności Pioneer Funduszu Inwestycyjnego Otwartego, a zastawy nr 2 i 3 na zabezpieczenie wierzytelności Pioneer Obligacji Dynamiczna Alokacja Funduszu Inwestycyjnego Otwartego - obligatariuszy obligacji serii Z5 (dalej: "Obligacje"), wyemitowanych na podstawie uchwały nr 4 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 26 maja 2015 roku, o podjęciu której to uchwały Spółka informowała raportem bieżącym nr 31/2015. O przydziale Obligacji Spółka informowała raportem nr 76/2015 z 3 lipca 2015 roku, skorygowanym w dniu 6 lipca 2015 roku.

Najwyższa suma zabezpieczenia dla zastawu nr 1 wynosi 10.950.000 (słownie: dziesięć milionów dziewięćset pięćdziesiąt tysięcy) złotych, a dla zastawu nr 2 i nr 3 wynosi 2.550.000 (słownie: dwa miliony pięćset pięćdziesiąt tysięcy) złotych.

Wartość wszystkich znaków składających się na markę "Joko" według wyceny biegłego wynosi 9.872.000 (słownie: dziewięć milionów osiemset siedemdziesiąt dwa tysiące) złotych. W księgach Miraculum Dystrybucji widnieje łączna wartość ewidencyjna znaków towarowych składających się na markę "JOKO" oraz "VIRTUAL" i wynosi ona 11.127.177,30 (słownie: jedenaście milionów sto dwadzieścia siedem tysięcy sto siedemdziesiąt siedem i 30/100) złotych.

Wartość zobowiązania zabezpieczonego zastawem rejestrowym nr 1 wynosi 7.300.000 zł (słownie: siedem milionów trzysta tysięcy) złotych plus odsetki od Obligacji oraz ewentualne dodatkowe świadczenie pieniężne z tytułu przedterminowego wykupu Obligacji. Wartość zobowiązania zabezpieczonego zastawem rejestrowym nr 2 i 3 wynosi 1.700.000 (słownie: jeden milion siedemset tysięcy) złotych plus odsetki od Obligacji oraz ewentualne dodatkowe świadczenie pieniężne z tytułu przedterminowego wykupu Obligacji.

Według wiedzy Spółki nie występują powiązania pomiędzy (i) Spółką i osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Spółkę lub (ii) Miraculum Dystrybucją i osobami nią zarządzającymi lub nadzorującymi, a podmiotami, na których rzecz ustanowiono zastawy rejestrowe.

Prawa z rejestracji znaków towarowych będące przedmiotem ww. zastawów uznano za składniki aktywów znacznej wartości z uwagi na fakt, że wartość marki "Joko", do której należą przekracza 10% wartości kapitałów własnych Spółki.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz