MIRACULUM SA Zawarcie znaczącej umowy

20.04.2016, 21:28aktualizacja: 20.04.2016, 21:28

Raport bieżący 18/2016

Zarząd Miraculum S.A. (dalej: "Spółka") informuje, że dzisiaj tj. 20 kwietnia 2016 roku otrzymał podpisany przez Bank Zachodni WBK S.A. (dalej: "Faktor") egzemplarz umowy faktoringowej bez przejęcia ryzyka, datowanej na 19 kwietnia b.r. (dalej: "Umowa").

Umowa została zawarta na czas nieoznaczony.

Umowa przewiduje maksymalny limit wykupionych przez Faktora wierzytelności w wysokości 1.830.000 (słownie: jeden milion osiemset trzydzieści tysięcy) złotych dla wierzytelności nieobjętych przejęciem ryzyka. Limit ma charakter odnawialny. Limit obowiązuje do dnia 30 kwietnia 2017 roku.

Zabezpieczenie Umowy stanowią:

a) weksel własny in blanco wraz z deklaracją wekslową,

b) nieodwołalne pełnomocnictwo do wskazanych w Umowie rachunków bankowych,

c) cesja praw z ubezpieczenia należności krajowych i zagranicznych.

Umowa zawiera następujące warunki zawieszające uruchomienia finansowania:

1) zawarcie trójstronnego porozumienia pomiędzy Miraculum S.A. i Pragma Faktoring S.A. oraz Faktorem, na mocy którego Faktor w ramach przyznanego limitu faktoringowego spłaci wierzytelności kontrahentów objętych faktoringiem w Pragma Faktoring S.A. wynikające z aktualnie finansowanych wierzytelności w ramach zawartej umowy faktoringowej.

lub

udokumentowanie zamknięcia w Pragma Faktoring S.A. umowy faktoringowej, zwolnienia cesji należności od kontrahentów wskazanych do wykupu wierzytelności u Faktora. Nabywanie wierzytelności przyszłych powstałych wyłącznie po dacie rozwiązania umowy faktoringowej z Pragma Faktoring S.A.

lub

pisemne oświadczenie z Pragma Faktoring S.A. o zwolnieniu kontrahentów zgłoszonych do faktoringu u Faktora z cesji wierzytelności na rzecz Pragma Faktoring S.A. ze wskazaniem daty, od której następuje zwolnienie cesji.

Wykup wierzytelności w stosunku do tych kontrahentów może nastąpić po dacie zwolnienia z cesji.

2) uzyskanie i dostarczenie przez Spółkę pisemnej zgody ubezpieczyciela na cesję praw z polisy należności krajowych i zagranicznych,

3) podpisanie z Faktorem umowy przelewu praw do odszkodowania z polisy należności krajowych i zagranicznych oraz potwierdzenie przez ubezpieczyciela zawiadomienia o jej przelewie,

4) przekazanie do Faktora dokumentu potwierdzającego dokonanie płatności składki ubezpieczeniowej do ubezpieczyciela w kwocie 2.750,0 zł za miesiąc kalendarzowy przypadający przed datą podpisania umowy faktoringowej,

5) dostarczenie przez Spółkę podpisanego przez osoby umocowane do jego reprezentowania całkowicie wypełnionego wniosku o przyznanie limitów kontrahentom w identycznej wersji jak wersja przekazana do przeprowadzenia analizy ryzyka faktoringowego,

6) dostarczenie Faktorowi aktualnych, nie starszych niż 30 dni zaświadczeń z ZUS i US o braku zaległości.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla danego typu umów.

Umowa nie została zawarta z zastrzeżeniem terminu. Umowa nie przewiduje kar umownych.

Umowa została uznana za znaczącą, ponieważ jej wartość może przekroczyć 10 % kapitałów własnych Spółki.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz