MKiDN: MKiDN z najlepszą oceną w zakresie wdrażania środków europejskich w ramach POIiŚ (komunikat)

15.12.2020, 13:02aktualizacja: 15.12.2020, 13:07

- MKiDN informuje:

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego najlepiej realizuje proces wdrażania środków europejskich w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko spośród wszystkich resortów – taka informacja została przekazana podczas V Rocznego Spotkania z Komisją Europejską dotyczącego Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020. Do 8 grudnia 2020 r. MKiDN certyfikowało do KE aż 68% środków przeznaczonych na kulturę w ramach zarządzanej przez resort osi priorytetowej.

Program Operacyjny Infrastruktura i Środowisko to największy w historii Unii Europejskiej program finansowany ze środków europejskich o budżecie 27,4 mld euro (ok 120 mld zł) pochodzących ze środków europejskich. Program wspiera wiele dziedzin życia m.in. energetykę, gospodarkę niskoemisyjną, ochronę środowiska, budowę dróg, a także inwestycje w ochronę zdrowia i kulturę. Projekty z sektora kultury są możliwe do realizacji w ramach VIII osi priorytetowej Ochrona dziedzictwa kulturowego i rozwój zasobów kultury.

W ramach VIII osi priorytetowej realizowane są 143 inwestycje dotyczące renowacji najważniejszych zabytków oraz rozwoju infrastruktury kultury o wartości 3 mld zł. Do tej pory prace zostały zakończone w 81 projektach, kolejnych 21 ma zostać zrealizowanych do końca 2021 r. Wśród zakończonych projektów znajduje się m.in. Muzeum Czartoryskich w Krakowie, Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu, Centrum Nauki i Techniki EC1 w Łodzi, Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku, Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie, Klasztor Ojców Dominikanów w Krakowie, Państwowa Szkoła Muzyczna im. Wojciecha Kilara w Pleszewie, Państwowa Szkoła Muzyczna im. M. Karłowicza w Mielcu, Bielskie Centrum Kultury, Zamek Królewski w Warszawie, Diecezja Bydgoska, Archidiecezja Lubelska.

kom/ dki/ aszw/

Data publikacji 15.12.2020, 13:02