MNI SA Rezygnacja osoby zarządzającej Emitenta

01.09.2015, 18:33aktualizacja: 01.09.2015, 18:33

Raport bieżący 31/2015

Zarząd MNI S.A. z siedzibą w Warszawie (Spółka, Emitent) informuje, że w dniu 31 sierpnia 2015 roku Pan Andrzej Piechocki złożył rezygnację z pełnienia funkcji Prezesa Zarządu spółki MNI S.A. z dniem odbycia najbliższego posiedzenia Rady Nadzorczej Emitenta.

Pan Andrzej Piechocki w uzasadnieniu swojej decyzji dotyczącej rezygnacji z funkcji Prezesa Zarządu Spółki oświadczył, że przedmiotowa decyzja ma bezpośredni związek z zamiarem ubiegania się o stanowisko senatora w nadchodzących wyborach parlamentarnych oraz zarejestrowaniem przez Państwową Komisję Wyborczą Komitetu Wyborczego Wyborców Andrzeja Piechockiego (sygnatura PKW ZPOW-540-49/15).

Pan Andrzej Piechocki oświadczył, że jest przeciwnikiem łączenia działalności politycznej z działalnością na polu biznesowym.

Jednocześnie jest zdania, że rezygnując z pełnienia funkcji zarządzającej w MNI S.A. pozostawia następcom Spółkę w dobrej kondycji, co potwierdzają opublikowane w dniu 27 sierpnia 2015 roku wyniki za okres I półrocza bieżącego roku.

W okresie tym Grupa Kapitałowa Emitenta, przy przychodach w wysokości 82,378 mln zł i odnotowanym wskaźniku EBITDA (zysk operacyjny przed amortyzacją ) w wysokości 36,580 mln zł, wypracowała zysk netto na poziomie Grupy w wysokości 16,083 mln zł (w tym zysk netto przypadający na akcjonariuszy jednostki dominującej w wysokości 12,939 mln zł), w porównaniu do skonsolidowanego zysku netto na poziomie Grupy w wysokości 1,323 mln zł ( (w tym zysk netto przypadający na akcjonariuszy jednostki dominującej w wysokości 1,496 mln zł), wypracowanych w analogicznym okresie roku 2014.

Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt. 2 Ustawy o ofercie publicznej; § 5 ust.1 pkt. 21) Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku - w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz