MONNARI TRADE SA (103/2016) Wniesienie aportu do spółki zależnej

12.12.2016, 23:31aktualizacja: 12.12.2016, 23:31

Raport bieżący 103/2016

Zarząd MONNARI TRADE S.A. (dalej Emitent) informuje, iż w dniu 12 grudnia 2016 r. została założona spółka Miss Domain Sp. z o.o. (dalej Spółka), ze 100% udziałem Emitenta w kapitale zakładowym.

Cały kapitał zakładowy Spółki został utworzony poprzez wniesienie jako wkładu niepieniężnego poniższych nieruchomości, o łącznej wartości rynkowej 34.720.000,00 zł:

1. udziału wynoszącego 70/100 (siedemdziesiąt setnych) części w prawie użytkowania wieczystego działek gruntu w Łodzi, przy ul. Piotrkowskiej 293/305, o pow. ok. 10,5 ha oraz w prawie własności budynków i urządzeń, stanowiących odrębną nieruchomość, dla których Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi XVI Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgi wieczyste Kw Nr LD1M/00059375/1, Kw Nr LD1M/00294580/0 oraz Kw Nr LD1M/00294578/3;

2. prawa użytkowania wieczystego działki gruntu położonej w Łodzi, przy ul. Dąbrowskiego 4, o pow. ok.0,73 ha, dla którego Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi XVI Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą Kw Nr LD1M/00126538/3;

3. prawa własności zabudowanej nieruchomości gruntowej, położonej w Opojowicach, gmina Czarnożyły, powiat wieluński, województwo łódzkie, o pow. ok.0,47 ha, dla której to nieruchomości Sąd Rejonowy w Wieluniu V Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą Kw Nr SR1W/00032225/3.

Emitent objął wszystkie udziały w kapitale zakładowym Miss Domain Sp. z o.o. w ilości 17.921 (siedemnaście tysięcy dziewięćset dwadzieścia jeden) udziałów, o wartości nominalnej 1.000,00 zł (jeden tysiąc zł) każdy udział, i pokryła je w całości wkładem niepieniężnym w postaci ww. nieruchomości. Udziały zostały objęte powyżej ich wartości nominalnej, w związku z czym nadwyżka w kwocie 16.799.000,00 zł (szesnaście milionów siedemset dziewięćdziesiąt dziewięć tysięcy złotych) została przelana do kapitału zapasowego.

Powyższa transakcja jest elementem realizowanej przez MONNARI TRADE S.A. strategii polegającej na ograniczaniu ryzyka związanego z poszczególnymi rodzajami działalności w ramach Grupy Kapitałowej, w tym przypadku poprzez przeniesienie nieruchomości gruntowych i związanych z nimi budynków i budowli, do podmiotu celowego, który będzie bezpośrednio zarządzał ww. nieruchomościami. Powyższa transakcja, jako transakcja w ramach Grupy Kapitałowej, nie wpłynie na skonsolidowane sprawozdanie finansowe Emitenta.

Umowa przeniesienia ww. nieruchomości uznana została za umowę zbycia aktywów o znacznej wartości, ponieważ wartość rynkowa przenoszonych aktywów przekracza 10% wartości kapitałów własnych Grupy Kapitałowej wynoszących na dzień 30 września 2016 roku - 167.588 tys. zł.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz