MOSTOSTAL WARSZAWA SA (6/2017) Pozew o zapłatę złożony przez Agencję Rozwoju Miasta S.A.

13.02.2017, 16:22aktualizacja: 13.02.2017, 16:22

Raport bieżący 6/2017

Zarząd Mostostal Warszawa S.A. ("Spółka") informuje że w dniu 10 lutego br. Spółka otrzymała pozew o zapłatę złożony przez Agencję Rozwoju Miasta S.A. ("Powód"). Powód domaga się od Spółki zapłaty kar umownych za opóźnienia w wykonaniu robót budowlanych Hali Widowiskowo - Sportowej Czyżyny w Krakowie - obecnie TAURON Arena Kraków.

Wartość przedmiotu sporu wynosi 20.822.156,24 zł wraz z ustawowymi odsetkami liczonymi od dnia 18 sierpnia 2015 roku do dnia zapłaty.

Spółka po dokonaniu analizy pozwu kwestionuje w całości co do zasady jak i co do wysokości roszczenia zgłaszane przez Powoda oraz stoi na stanowisku, że nie było żadnych podstaw do naliczenia kar umownych.

Spółka informuje także, iż podjęła działania zmierzające do zakwestionowania roszczeń wskazanych w pozwie oraz przygotowała pozew przeciwko Powodowi o roszczenia za roboty dodatkowe oraz pozostałe do zapłaty wynagrodzenie związane z budową Hali Widowiskowo - Sportowej Czyżyny w Krakowie.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz