MOSTOSTAL WARSZAWA SA (7/2023) Aktualizacja informacji dotyczącej bloku o mocy 910 MW w Jaworznie - zawarcie ugody do Kontraktu Nr 2013/0928/Ri

31.03.2023, 21:38aktualizacja: 31.03.2023, 21:39

Raport bieżący 7/2023

Zarząd Mostostalu Warszawa S.A. ("Spółka" lub "Mostostal") w nawiązaniu do raportu bieżącego 4/2023 z 21

marca br. Informuje, iż w dniu 31 marca 2023 r. w ramach mediacji prowadzonej przed Sądem Polubownym przy

Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej, pomiędzy Konsorcjum ("Wykonawca"), w którym Rafako S.A. w

restrukturyzacji ("Rafako") jest liderem (99,99% udziału w konsorcjum), zaś Spółka partnerem (0,01% udziału w

konsorcjum), oraz E003B7 sp. z o.o. ("SPV" lub "E003B7") - spółka zależna Rafako S.A., oraz Tauron Wytwarzanie

S.A. ("Tauron") doszło do zawarcia ugody do Kontraktu Nr 2013/0928/Ri ("Kontrakt") pomiędzy Wykonawcą,

E003B7 i Tauron ("Ugoda").

W ocenie Zarządu najważniejszymi postanowieniami Ugody dla Spółki są:

- niezależnie od spełniania się warunków zawieszających wejścia Ugody w życie, już z dniem podpisania Ugody tj.

z dniem 31 marca 2023 r. oraz z chwilą otrzymania przez Tauron kwoty nie niższej niż 240 mln zł ("Kwota Żądana")

z Gwarancji Należytego Wykonania Kontraktu wystawionej na zlecenie SPV (co zgodnie z Ugodą powinno nastąpić

nie później niż do dnia 25 kwietnia 2023 r.), Tauron w przypadku woli żądania spełnienia dowolnego świadczenia

przez Wykonawcę lub SPV (w tym świadczenia odszkodowawczego) zobowiązał się żądać całości takiego

świadczenia z wyłączeniem Mostostalu, tj. tylko od Rafako lub E003B7; [Zarząd Spółki jednocześnie informuje, że Mostostal nie ustanawiał żadnych gwarancji ani też jakichkolwiek innych zabezpieczeń należytego wykonania Kontraktu];

- z chwilą podpisania przez Strony Ugody, Strony ograniczają zakres przedmiotowy Kontraktu do prac dotychczas

zrealizowanych i w związku z tym postanawiają, że ulega on z tą chwilą rozwiązaniu;

- w celu ugodowego rozliczenia prac wykonanych przez Wykonawcę na podstawie Kontraktu do dnia zawarcia

Ugody, Strony zgodnie postanawiają dokonać z chwilą podpisania Ugody odbioru i rozliczenia prac wskazanych -

przy czym z uwagi na fakt, że Spółka nie wykonywała żadnych prac w ramach Kontraktu, zapłata za wykonane prace

dokonana zostanie na rzecz Rafako i SPV;

- Rafako oraz SPV zwalniają Mostostal z wszelkiej odpowiedzialności za roszczenia podwykonawców i dalszych

podwykonawców Rafako i SPV związane z Kontraktem, a w przypadku wydania prawomocnego orzeczenia lub

innego tytułu egzekucyjnego obejmującego roszczenia tych podwykonawców i dalszych podwykonawców wobec

Mostostalu, zaspokoją te roszczenia w całości i nie dopuszczą do wszczęcia egzekucji przeciwko Mostostalowi

obejmującej te roszczenia;

- z zastrzeżeniem wejścia Ugody w życie, Tauron oświadcza, że na mocy Ugody, ogranicza wszystkie swoje

roszczenia w stosunku do Wykonawcy i SPV, związane bezpośrednio lub pośrednio z Kontraktem do kwoty 240

mln zł, a w celu zaspokojenia tego roszczenia Tauron do dnia 17 kwietnia 2023 r., skieruje wobec gwarantów

żądanie zapłaty z Gwarancji Należytego Wykonania Kontraktu wystawionej na zlecenie SPV;

- pod warunkiem wejścia Ugody w życie, w tym pod warunkiem dokonania wypłaty 240 mln zł przez gwarantów na

rzecz Tauron w terminie do dnia 25 kwietnia 2023 roku, Tauron dokona zwrotu posiadanych Gwarancji należytego

wykonania Kontraktu i wyda stosowne oświadczenie o zwolnieniu gwarantów z zobowiązań przewidzianych w

treści Gwarancji Należytego Wykonania Kontraktu ponad otrzymaną kwotę zażądaną przez Tauron, jeśli ich termin

ważności jeszcze nie upłynie;

- z chwilą wejścia Ugody w życie wygasa wszelka gwarancja i rękojmia w stosunku do przedmiotu Kontraktu;

Strony postanawiają, że zwolnienie Wykonawcy z odpowiedzialności wywołuje skutek od dnia podpisania Ugody i

dotyczy również wszelkich okoliczności, które ujawnią się w okresie pomiędzy podpisaniem Ugody, a jej wejściem

w życie;

- z chwilą wejścia w życie niniejszej Ugody wygasa wszelka odpowiedzialność Wykonawcy związana z Kontraktem;

- Strony oświadczają, że niniejsza Ugoda z chwilą jej wejścia w życie i rozliczenia nią przewidziane, zaspokajają

ich wszelkie wzajemne roszczenia dotyczące bezpośrednio lub pośrednio ich współpracy lub braku takiej

współpracy na podstawie Kontraktu lub w związku z nim;

- Strony zobowiązują się nie dochodzić roszczeń podlegających zrzeczeniu w przyszłości niezależnie od tytułu

prawnego lub podstawy faktycznej i prawnej;

- z zastrzeżeniem postanowień Ugody wyraźnie przewidujących obowiązywanie pewnych jej postanowień od dnia

jej podpisania lub innego zdarzenia poprzedzającego wejście Ugody w życie, Ugoda wejdzie w życie po spełnieniu

się określonych warunków zawieszających. Warunki zgodnie z Ugodą powinny zostać spełnione najpóźniej do 25

kwietnia 2023 r.;

- warunkami zawieszającymi wejście Ugody w życie są: (i) Uzyskanie osobno przez Tauron, E003B7, Rafako oraz

Mostostal zgód korporacyjnych na zawarcie Ugody i na warunki w niej wyrażone; (ii) uzyskanie przez Rafako zgody

nadzorcy sądowego Rafako na zawarcie Ugody i warunki w niej wyrażone; (iii) podjęcie przez Walne Zgromadzenia Rafako uchwał w przedmiocie podwyższenia kapitału zakładowego Rafako; (iv) zawarcia

porozumienia pomiędzy Tauron, Rafako, E003B7 i gwarantami w przedmiocie wypłaty Kwoty Żądania; (v) zawarcia

porozumienia pomiędzy Rafako, E003B7 i gwarantami w przedmiocie wzajemnych rozliczeń Rafako, E003B7 i

gwarantów, a także akceptacji Ugody przez gwarantów, przy czym wejście w życie Ugody i tego porozumienia

będzie warunkowane zawarciem przez Rafako z Ignitis Grupe AB lub podmiotami zależnymi od tej spółki ugody

dotyczącej rozliczenia wzajemnych roszczeń tych stron; (vi) uzyskanie przez Tauron od gwarantów płatności Kwoty

Żądania, przy czym niezależnie od spełnienia Warunków zawieszających już z chwilą otrzymania przez Tauron

kwoty nie niższej niż 240 mln zł od gwarantów, Tauron zobowiązał się w przypadku woli żądania spełnienia

dowolnego świadczenia przez Wykonawcę lub SPV (w tym świadczenia odszkodowawczego) żądać całości

takiego świadczenia z wyłączeniem Mostostalu, tj. tylko od Rafako lub E003B7.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz