MR: 11,7 mln zł z budżetu państwa na samorządowe drogi na Warmii i Mazurach (komunikat)

26.09.2017, 16:27aktualizacja: 26.09.2017, 16:27

- MR informuje:

Minister Rozwoju i Finansów, po uzyskaniu pozytywnej opinii Ministra Infrastruktury i Budownictwa, zapewnił dofinasowanie z budżetu państwa do realizacji siedmiu samorządowych inwestycji drogowych w województwie warmińsko-mazurskim. Ich realizacja pozytywnie wpłynie na rozwój regionu oraz lokalnych samorządów. Przyczyni się również do podniesienia jakości życia mieszkańców.

– Przekazanie tych środków samorządowi jest wypełnieniem zapisów Kontraktu Terytorialnego – powiedział wiceminister rozwoju Adam Hamryszczak. – Rząd sukcesywnie przekazuje środki na dofinasowanie wkładu krajowego do projektów realizowanych w Regionalnym Programie Operacyjnym – podkreślił wiceminister.

Obecnie przekazana transza wynosi ponad 11,7 mln zł i obejmuje siedem inwestycji:

- rozbudowa drogi wojewódzkiej nr 519 na odcinku Małdyty-Morąg oraz rozbudowa drogi wojewódzkiej nr 545 z przebudową dwóch skrzyżowań w m. Nidzica wraz ze wschodnim wylotem drogi nr 604 przyczynią się do poprawy połączenia z drogą ekspresową S-7, należącą do sieci TEN-T;

- budowa drogi gminnej od miejscowości Naterki poprzez miejscowość Gronity do Kudyp – węzeł Obwodnicy Olsztyna oraz budowa drogi gminnej od drogi powiatowej nr 1448N przez Nikielkowo i Wójtowo do drogi krajowej nr 16 przełożą się na poprawę dostępności transportowej Miejskiego Obszaru Funkcjonalnego Olsztyna oraz zapewnią połączenie z drogą krajową nr 16, należącą do sieci TEN-T;

- budowa ciągu dróg trzeciorzędnych ulic Gościnnej, Kresowej, Wołodyjowskiego, Żurawiej, Perkoza wraz z odcinkiem drogi w gminie Gietrzwałd, jako połączenia drogi wojewódzkiej nr 527 z drogą krajową nr 16 – węzeł Olsztyn Zachód przyczyni się do poprawy dostępności transportowej regionu oraz zapewni bezpośrednie połączenie z drogą krajową nr 16, należącą do sieci TEN-T;

- poprawa dostępności transportowej ośrodka subregionalnego Ełk poprzez przebudowę dróg łączących się z siecią TEN-T (droga krajowa nr 16): ul. Kolonia oraz ul. Suwalskiej przełoży się na poprawę połączenia z siecią TEN-T;

- przebudowa drogi wojewódzkiej nr 504, etap II – budowa torowiska i trakcji tramwajowej w ul. Grota Roweckiego i ul. 12 lutego w Elblągu przyczyni się do poprawy mobilności miejskiej;

– Z ogólnej kwoty prawie 55 mln zł zapisanej w Kontrakcie Terytorialnym dla Województwa Warmińsko-Mazurskiego na dofinansowanie wkładu krajowego projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego, samorząd Warmii i Mazur otrzymał już 15,3 mln zł - zaznaczył wiceminister. Dodał, że wcześniej wkład budżetu państwa w wysokości ponad 3,6 mln zł otrzymały już cztery inne projekty infrastrukturalne realizowane w regionie.

kom/ zjt/

Data publikacji 26.09.2017, 16:27