MR: 139 szkół z dobrą energią (komunikat)

16.08.2017, 15:02aktualizacja: 16.08.2017, 15:02

- MR informuje:

Komisja Europejska (KE) zgodziła się na dofinansowanie ze środków unijnych modernizacji energetycznej szkół artystycznych. Wartość inwestycji to ponad 500 mln zł. Dofinansowanie w wysokości 409 mln zł pochodzi z Programu Infrastruktura i Środowisko.

– Decyzja Komisji Europejskiej oznacza, że wsparcie tej inwestycji ze środków unijnych jest już pewne – wyjaśnił wiceminister rozwoju Witold Słowik. Taka zgoda jest potrzebna w przypadku każdej dużej inwestycji finansowanej

z UE (koszty powyżej 50 mln euro, a w sektorze transportu 75 mln euro).

Pieniądze na projekt „Kompleksowa modernizacja energetyczna wybranych państwowych placówek szkolnictwa artystycznego w Polsce” trafią do 139 szkół w całej Polsce, głównie w małych i średnich miastach. Fundusze otrzymają m.in. Państwowa Szkoła Muzyczna I stopnia im. W. Lutosławskiego w Starogardzie Gdańskim, Zespół Szkół Plastycznych im. C. K. Norwida w Lublinie, Państwowa Szkoła Muzyczna I stopnia im. Arno Kanta w Działdowie czy Państwowa Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. Fryderyka Chopina w Nowym Sączu. Prace będą prowadzone

w 187 budynkach.

Efekty jakie ma przynieść projekt, który do 2021 r. zrealizuje Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego,

to m.in. oszczędność energii i ograniczenie emisji zanieczyszczeń.

Pełen wykaz szkół dostępny jest na stronie: http://www.mr.gov.pl/strony/aktualnosci/jest-decyzja-komisji-europejskiej-dla-projektu-modernizacji-139-szkol-artystycznych/

Wydana 14 sierpnia 2017 r. decyzja, jest już 44. decyzją Komisji Europejskiej dla dużych inwestycji finansowanych z Programu Infrastruktura i Środowisko.

kom/ march/

Data publikacji 16.08.2017, 15:02