MR: Polska-Białoruś-Ukraina: wybrano projekty do II etapu konkursu (komunikat)

31.05.2017, 13:03aktualizacja: 31.05.2017, 13:03

- MR informuje:

Komisja wyboru projektów w dniach 26 i 29 maja zatwierdziła wyniki oceny 149 projektów złożonych w programie. Tematy, których dotyczą projekty, to poprawa dostępności transportowej regionów oraz zarządzanie i bezpieczeństwo na granicach.

Przedstawiciele 3 państw wchodzący w skład Komisji rekomendowali do II etapu wszystkie koncepcje pozytywnie ocenione przez ekspertów. Łącznie do złożenia pełnego wniosku o dofinansowanie zaproszono 64 projektów w zakresie dostępności (51% spośród zgłoszonych projektów) oraz 18 projektów dotyczących granic (75% złożonych koncepcji). Wartość wnioskowanego dofinansowania to ponad 139 mln euro (odpowiednio: 115 mln euro i 24 mln). Wśród rekomendowanych projektów jest 51 inicjatyw polsko-ukraińskich, 27 polsko-białoruskich , a także 4 inicjatywy trójstronne.

-Szczególnie cieszy mnie liczba dobrych propozycji, skoncentrowanych na poprawę infrastruktury obszarów przygranicznych. Lepsza jakość połączeń, skrócenie czasu dojazdu oraz sprawne przekraczanie granic mają bowiem bezpośredni związek ze zwiększaniem jakości życia mieszkańców peryferyjnych regionów Unii Europejskiej. W oczywisty sposób przekłada się to także na rozwój gospodarczy tych obszarów – powiedział wiceminister rozwoju Adam Hamryszczak.

Wnioskodawcy zostaną w najbliższych dniach pisemnie poinformowani o wynikach naboru. Ci, których projekty zakwalifikowały się do II etapu naboru będą musieli przesłać pełne wnioski o dofinansowanie wraz z wymaganymi załącznikami do 15 września. Decyzje o wyborze projektów do dofinansowania zapadną pod koniec 2017 r.

-Chcemy, aby efekty projektów, które otrzymają dofinansowanie, jak najlepiej służyły mieszkańcom terenów przygranicznych. Dlatego zależy nam na ich jakości. Dla projektodawców wyłonionych koncepcji będziemy oferować w lipcu i sierpniu dodatkowe szkolenia i konsultacje. Zachęcam do skorzystania z tej możliwości– dodał Adam Hamryszczak.

Strona internetowa programu: www.pbu2020.eu

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ agzi/

Data publikacji 31.05.2017, 13:03