MR: wicepremier Mateusz Morawiecki na Konferencji G20 (komunikat)

25.01.2017, 15:02aktualizacja: 25.01.2017, 15:02

- MR informuje:

Wicepremier, Minister Rozwoju i Finansów Mateusz Morawiecki, weźmie dziś udział w pierwszym dniu konferencji państw G20 „Digitising finance, financial inclusion and financial literacy”, odbywającej się w niemieckim Wiesbaden. Wicepremier jest specjalnym gościem Prezesa Bundesbanku, a podczas swojej wizyty spotka się m.in. ministrem finansów Niemiec Wolfgangiem Schäuble oraz prezesem Banku Anglii Markiem Carneyem. Do Wiesbaden zostali zaproszeni ministrowie finansów i prezesi banków centralnych państw G20.

- Polska jest zainteresowana wzmocnieniem swojej roli w pracach G20. Popieramy też potrzebę zwiększenia przejrzystości międzynarodowego systemu podatkowego, a walka z unikaniem opodatkowania z wykorzystaniem między innymi rajów podatkowych, ma dla nas podstawowe znaczenie. Podczas konferencji przedstawię stanowisko polskiego rządu na temat wyzwań stojących przed Unią Europejską i najsilniejszymi państwami świata w kwestii uszczelniania systemów podatkowych oraz bardziej odpowiedzialnego i sprawiedliwego społecznie rozwoju gospodarczego – powiedział przed wylotem do Niemiec, wicepremier Mateusz Morawiecki. – To zaproszenie dla przedstawiciela naszego rządu do udziału w konferencji państw G20 świadczy też o rosnącej pozycji Polski w międzynarodowych stosunkach gospodarczych i politycznych – dodał Morawiecki.

W Wiesbaden, oprócz udziału w głównych panelach dyskusyjnych, wicepremier Mateusz Morawiecki odbędzie też rozmowy dwustronne. Po raz pierwszy od objęcia teki Ministra Finansów, spotka się ze swoim odpowiednikiem – Ministrem Finansów Niemiec Wolfgangiem Schäuble. Morawiecki będzie też rozmawiał z prezesem Banku Anglii, Markiem Carneyem. Szczególne znacznie, w kontekście planowanej w tym roku pierwszej w historii wizyty Prezydenta Singapuru w Polsce, będzie miało spotkanie Mateusza Morawieckiego z wicepremierem Singapuru, Tharmanem Shanmugaratnamem.

Grupa G20 skupia 19 największych gospodarek świata i Unię Europejską. Stanowi ona forum dialogu nad kluczowymi wyzwaniami gospodarczymi. Początkowo spotykała się na szczeblu ministrów finansów, później format rozszerzono także na przywódców państw, którzy spotykają raz do roku. W 2017 r. kolejny, 12 szczyt G-20, odbywa się w Niemczech. Polska nie jest członkiem Grupy. Zaproszenie dla wicepremiera Mateusza Morawieckiego do wzięcia udziału w Konferencji G20 jest precedensem w dotychczasowej praktyce działania Grupy.

kom/ pat/

Data publikacji 25.01.2017, 15:02