MRiRW: rozczarowująca propozycja podziału pomocy dla rolników (komunikat)

15.09.2015, 15:38aktualizacja: 15.09.2015, 15:38

- MRiRW informuje:

Podczas dzisiejszego, nadzwyczajnego posiedzenia Rady ds. Rolnictwa Komisja Europejska przedstawiła propozycję podziału bezpośredniej pomocy dla rolników w wysokości 420 mln euro. Polska otrzymała pomoc w wysokości 28,95 mln euro. Wprawdzie tylko cztery państwa otrzymały większe fundusze, ale naszym zdaniem nie rozwiązuje to problemu polskich rolników. Minister Marek Sawicki wyraził swoje rozczarowanie z powodu nie uwzględnienia przez Komisję Europejską skutków suszy.

– Wsparcie dla rolników poszkodowanych przez suszę powinno powiększyć narodową kopertę pomocy dla Polski i pozostałych państw, które ucierpiały przez tę klęskę żywiołową – powiedział w Luksemburgu Marek Sawicki.

Pozostała kwota pomocy (w wysokości 80 mln euro dla wszystkich państw członkowskich) będzie przeznaczona na pomoc dla rynku mleka oraz wieprzowiny na korzystniejszych niż obecnie warunkach. Z zadowoleniem przyjmujemy podniesienie stawek w mechanizmie prywatnego przechowalnictwa oraz wydłużenie terminów funkcjonowania tego mechanizmu pomocy.

kom/ ksi/

Data publikacji 15.09.2015, 15:38