MRiRW: Spotkanie z importerami wołowiny z Japonii i Hongkongu (komunikat)

24.10.2023, 12:43aktualizacja: 24.10.2023, 12:45

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Dzisiejsze spotkanie sekretarza stanu Ryszarda Bartosika z importerami wołowiny z Japonii i Hongkongu służyło zaprezentowaniu importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce. Przedsiębiorcy japońscy przebywają w Polsce w ramach programu promocyjnego Unii Europejskiej, którego celem jest wsparcie europejskich przedsiębiorców w nawiązywaniu relacji biznesowych z partnerami z Japonii i Hongkongu.

Sektor wołowiny w Polsce

Program promocyjny UE „Europejska wołowina na azjatyckich rynkach” jest realizowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Dzisiejsze spotkanie w siedzibie MRiRW posłużyło zaprezentowaniu importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce, skali i specyfiki produkcji tego mięsa w naszym kraju oraz warunków eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego z Polski.

Na pytania gości odpowiadali przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

"Produkcja i eksport mięsa to polska specjalność. Polska jest trzecim eksporterem wołowiny w UE. Liczę, że kontakty nawiązane przez Państwa w trakcie wizyty w Polsce zaowocują kolejnymi umowami na dostawy polskiej wołowiny" – powiedział wiceminister Bartosik.

Eksport towarów rolno-spożywczych do Japonii

Japonia i Hongkong to ważni odbiorcy żywności z Polski. W 2022 r. nasz eksport do Japonii osiągnął wielkość 108 mln euro, a mrożona wołowina to najważniejszy produkt eksportowy na ten rynek. Polski eksport żywności do Hongkongu osiągnął natomiast wielkość 93,8 mln euro.

kom/ awy/

Data publikacji 24.10.2023, 12:43