MSP: prezydent Bronisław Komorowski i minister Włodzimierz Karpiński z wizytą w Elektrowni Kozienice (komunikat)

16.04.2015, 14:32aktualizacja: 16.04.2015, 14:32

- MSP informuje:

– Jestem pod ogromnym wrażeniem tej nowoczesnej inwestycji, która umożliwi nowoczesną produkcję energii elektrycznej od 2017 r. To poważna inwestycja w nasze bezpieczeństwo i w rozwój ekonomiczny Polski – powiedział prezydent Bronisław Komorowski podczas wizyty na budowie nowego bloku energetycznego w Elektrowni Kozienice. Głowie państwa towarzyszył Włodzimierz Karpiński, minister Skarbu Państwa.

– Dzięki realizowanym inwestycjom polskie firmy energetyczne tworzą spójny system wydobycia, wytwarzania i dystrybucji energii elektrycznej, zapewniając jednocześnie bezpieczeństwo energetyczne państwa – powiedział Włodzimierz Karpiński.

W Polsce budowane są obecnie elektrownie o mocy 5 tys. MW, które zapewnią stabilne dostawy prądu dla ponad 8 mln gospodarstw domowych.

Minister Karpiński podkreślił, że nasz kraj realizuje inwestycje w energetykę na niespotykaną dotąd skalę.

– Nakłady spółek Skarbu Państwa na inwestycje w energetykę wyniosą ponad 100 mld zł do 2020 r. Prace postępują zgodnie z harmonogramami. Przypomnę, że w 2014 r. nakłady na inwestycje spółek energetycznych w nadzorze Ministra Skarbu zwiększyły się o ponad 100 proc. w stosunku do roku 2013 r. – powiedział Karpiński.

Nowo budowany blok energetyczny o mocy 1075 MW jest jednocześnie najnowocześniejszym blokiem na skalę europejską. Jego sprawność będzie wynosić ok. 46 proc. co oznacza, że będzie miał jedną z najwyższych sprawności na świecie.

Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii, blok w Kozienicach będzie spełniał surowe normy ochrony środowiska, produkując przy tym energię elektryczną korzystając z polskiego węgla kamiennego. Dzięki tej inwestycji z płynącego z Kozienic prądu będzie korzystała co ósma polska rodzina (dziś korzysta co dziesiąta).

Ponadto inwestycja w Kozienicach już teraz jest miejscem pracy dla wielu ludzi zaangażowanych w budowę bloku, a w przyszłości będzie miejscem pracy także dla energetyków.

Nowy blok budowany jest przez Grupę Enea.

kom/ azb/

Data publikacji 16.04.2015, 14:32