MSZ: wiceminister Joanna Wronecka z wizytą w Kenii (komunikat)

29.11.2016, 20:28aktualizacja: 29.11.2016, 20:28

- MSZ informuje:

- Cieszę się, że Polska może wspierać oddolne inicjatywy i przyłączać się do pomocy w przełamywaniu plemiennych podziałów oraz w rozwoju lokalnej społeczności w Kibery - powiedziała wiceminister Joanna Wronecka przebywająca w Kenii.

Wiceminister Joanna Wronecka w stolicy Kenii – Nairobi wizytowała projekty realizowane w ramach polskiej pomocy rozwojowej, tj. młodzieżowy festyn sportowy „Kibera Peace” oraz program szkoleń zawodowych w zakresie krawiectwa dla dziewcząt i kobiet z Kibery, dzielnicy Nairobi zamieszkanej przez najuboższą ludność stolicy Kenii. - Obecne działania korzystają z doświadczeń i sukcesów programów z poprzednich lat. To najlepsze potwierdzenie ich skuteczności i wysokiej jakości - odnotowała wiceminister Joanna Wronecka.

Tematem przewodnim tegorocznego festynu - największego tego typu wydarzenia sportowego w Kenii - jest pokojowa koegzystencja i przełamywanie podziałów plemiennych w zróżnicowanej etnicznie i pozbawionej zasobów materialnych społeczności Kibery. Projekt został sfinansowany przez Polską Pomoc i zorganizowany przez Związek Stowarzyszeń Polska Zielona Sieć. Szkolenia krawieckie dla mieszkańców Kibery zostały zorganizowane z udziałem polskiej projektantki odzieży.

Wiceminister Joanna Wronecka odwiedziła także nowo powstałą szkołę dla dziewcząt w Don Bosco Town. Wybudowanie szkoły umożliwia organizację regularnej edukacji dziewcząt. Było możliwe dzięki zaangażowaniu w realizację projektu Salezjańskiego Wolontariatu Misyjnego.

Kenia od 2012 r. należy do priorytetowych krajów-obiorców polskiej pomocy. W 2016 r. - w ramach konkursu Polskiej Pomocy Rozwojowej - są realizowane cztery projekty na łączną kwotę blisko 2,6 mln złotych.

kom/ pd/

Data publikacji 29.11.2016, 20:28