MSZ: Wiceminister Katarzyna Kacperczyk z wizytą w Kanadzie (komunikat)

04.12.2014, 07:41aktualizacja: 04.12.2014, 07:41

- MSZ informuje:

- Liczymy na znaczące wzmocnienie relacji gospodarczych między Polską i Kanadą. Żeby tak się stało, biznes i rząd muszą działać wspólnie. Dlatego MSZ mocno angażuje się w promocję polskiego biznesu i przedsiębiorców za granicą – podkreśliła wiceminister Katarzyna Kacperczyk, która rozpoczęła trzydniową wizytę w Kanadzie (3-5 grudnia). Biorą w niej także udział polscy przedsiębiorcy z sektorów budowlanego, spożywczego i energetycznego.

Podczas swojego pobytu w Kanadzie wiceminister Katarzyna Kacperczyk weźmie w czwartek udział w Budowlanym Forum Gospodarczym Polska-Kanada w Toronto. Otworzy także forum dla przemysłu spożywczego w Montrealu (5 grudnia). Spotka się również z przedstawicielami administracji kanadyjskiej w Ottawie.

W czasie pierwszego dnia wizyty wiceszefowa polskiej dyplomacji rozmawiała z przedsiębiorcami z sektora rolno-spożywczego, m.in. największym importerem żywności z Polski, firmą Omega Food Importers. Odwiedziła jeden ze sklepów z produktami z Polski, do którego w piątek trafiła pierwsza partia polskich jabłek. Wiceminister Katarzyna Kacperczyk spotkała się także w Toronto z lokalną elitą kobiet – przedstawicielkami świata polityki, kultury i biznesu. Rozmowa dotyczyła przede wszystkim roli kobiet w biznesie.

Podczas spotkania z kanadyjską Polonią w siedzibie Polsko-Kanadyjskiej Izby Gospodarczej w Toronto, wiceszefowa polskiej dyplomacji podkreśliła znaczenie tego typu stowarzyszeń. Nawiązała także do niedawno zakończonych negocjacji dotyczących Kompleksowej Umowy Gospodarczo-Handlowej (CETA) pomiędzy UE i Kanadą. - Mamy nadzieję, że umowa zostanie ratyfikowana jak najszybciej, co stworzy dodatkowe możliwości rozwijania polsko-kanadyjskich relacji gospodarczych. Liczę na dalszą, owocną współpracę z przedstawicielami Polonii w Toronto i Kanadyjskim Stowarzyszeniem Importerów i Eksporterów – powiedziała wiceminister.

Wizyta w Toronto była także okazją do spotkania z nową burmistrz Mississaugi, Bonnie Crombie.

kom/ rda/

Data publikacji 04.12.2014, 07:41