MSZ: wiceminister Marek Magierowski na uroczystościach 50. rocznicy ASEAN (komunikat)

13.09.2017, 16:04aktualizacja: 13.09.2017, 16:04

- MSZ informuje:

– Założenie ASEAN wprowadziło polityczny, społeczny i kulturalny wymiar stosunków między narodami Azji Południowo-Wschodniej na nowy, zdecydowanie wyższy poziom – powiedział wiceminister Marek Magierowski otwierając w Warszawie obchody 50. rocznicy założenia Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej.

– Organizacja ta w ostatnich 50 latach osiągała swoje cele polityczne w oparciu o konsensus, ograniczając do minimum konflikty i spory w polityce międzynarodowej – przypomniał wiceszef MSZ.

– Nasze obecne obroty handlowe z ASEAN już teraz wynoszą 6,7 mld USD. Zachęcam polskie firmy, aby wykorzystywały potencjał regionu poprzez ekspansję na rynki azjatyckie, a zwłaszcza na rynki Azji Południowo-Wschodniej. Staramy się wesprzeć tę współpracę, zwiększając naszą obecność dyplomatyczną w krajach ASEAN – w zeszłym miesiącu miałem zaszczyt przedstawić Pani Ambasador Paez notę z oficjalną informacją o ponownym otwarciu Ambasady RP w Manili – podkreślił podczas wystąpienia wiceszef MSZ.

Wiceminister zaznaczył, że Polsce zależy na podtrzymywaniu dwustronnych kontaktów politycznych z krajami ASEAN, czego wyrazem są m.in. majowa wizyta prezydenta Singapuru w naszym kraju czy planowane wizyty prezydenta Andrzeja Dudy w Wietnamie oraz Radcy Państwowej Mjanmy Aung Sang Suu Kyi w Polsce. W kontekście relacji Polski z krajami ASEAN wiceszef polskiej dyplomacji odniósł się także do obecności Mjanmy na liście krajów priorytetowych dla polskiej pomocy rozwojowej, a także do wymiany akademickiej i stałej obecności studentów z krajów ASEAN na polskich uczelniach.

Do założonego w 1967 r. ASEAN należy obecnie 10 państw członkowskich: Filipiny, Malezja, Indonezja, Singapur i Tajlandia (kraje założycielskie) oraz Brunei, Wietnam, Laos, Mjanma i Kambodża. Polska sukcesywnie rozwija współpracę gospodarczą z państwami ASEAN. Głównymi partnerami Polski w 2016 r. były Singapur, Indonezja, Malezja i Wietnam. Wartość eksportu do całego regionu w 2016 r. wyniosła 1,5 mld USD a importu ponad 5 mld USD. Uroczyste obchody w Warszawie związane z 50. rocznicą założenia ASEAN zostały zorganizowane przez Ambasadę piastujących obecnie przewodnictwo w organizacji Filipin we współpracy z Centrum Stosunków Międzynarodowych.

kom/ mgost/ mhr/

Data publikacji 13.09.2017, 16:04