MSZ: wiceminister Trzaskowski o unii cyfrowej na konferencji brukselskiego Instytutu Bruegel’a (komunikat)

15.06.2015, 21:32aktualizacja: 15.06.2015, 21:32

- MSZ informuje:

Jednolity Rynek Cyfrowy był głównym tematem konferencji pt: „What Digital Union?” zorganizowanej wspólnie przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Instytutu Bruegel’a 15 czerwca br. w Warszawie

- Po kryzysie gospodarczym wszyscy szukamy dla siebie niszy, klucza do wzrostu. Myślę, że Jednolity Rynek Cyfrowy jest takim kluczem, który można wykorzystać, aby odkryć nowy potencjał i właściwie go wykorzystać – podkreślił wiceminister Rafał Trzaskowski podczas przemówienia otwierającego konferencję. Wiceszef polskiej dyplomacji przypomniał także, że budowa jednolitego rynku cyfrowego jest bardzo ważna również dla obywateli. -Dzisiaj, przy budowie jednolitego rynku cyfrowego musimy znaleźć kompromis pomiędzy prywatnością, a bezpieczeństwem, ale również, pomiędzy poszanowaniem podstawowych praw a możliwościami dalszego rozwoju – zaznaczył wiceminister.

W konferencji udział wzięli również Minister Administracji i Cyfryzacji Andrzej Halicki oraz unijny komisarz odpowiedzialny za gospodarkę oraz społeczeństwo cyfrowe - Guenther H. Oettinger. Minister Halicki podkreślił w swoim wystąpieniu, że kluczową sprawą jest kwestia harmonizacji jak i standaryzacji przepisów jak również zapewnienie odpowiedniego bezpieczeństwa. „Możemy podnieść nasz poziom ekonomiczny, ale najpierw powinniśmy znosić bariery – prawne, podatkowe i inne. Powinniśmy działać wspólnie, ponieważ to również kwestia naszego bezpieczeństwa– powiedział minister. Z kolei zdaniem komisarza Oettingera, unia cyfrowa przyczyni się do tworzenia wysokiej jakości miejsc pracy, gdyż Europa nie powinna być jedynie importerem, ale także producentem nowych technologii. „Wzorem wielu państw rozwiniętych, UE powinna stworzyć własną strategię ery rewolucji cyfrowej, aby w pełni wykorzystać jej potencjał” – zaznaczył komisarz.

Uczestniczy warszawskiej konferencji zorganizowanej wspólnie przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Instytutu Bruegel’a rozmawiali również o gospodarce cyfrowej, która często dominuje w dyskusjach o sposobach wyjścia Europy z trwającego od kilku lat kryzysu gospodarczego. Podczas dwóch sesji eksperci wysokiego szczebla omówili makroekonomiczne aspekty rewolucji cyfrowej.

Strategia Jednolitego Rynku Cyfrowego jest jednym z priorytetów Komisji Europejskiej pod przewodnictwem Jean-Claude'a Junckera. Jej celem jest zniesienie ograniczeń regulacyjnych i ostateczne przekształcenie 28 rynków krajowych w jedną całość. Instytut Bruegel’a to niezależny, europejski, ekonomiczny think tank z siedzibą w Brukseli, którego działalność skupia się głównie na badaniach z zakresu polityki gospodarczej i ekonomii. Stanowi dziś jeden z najbardziej liczących się i cenionych ośrodków analitycznych, zaś jego opracowania ekonomiczno-finansowe przyczyniają się do poprawy jakości europejskiej debaty publicznej.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 15.06.2015, 21:32