Müller: 15 stycznia ruszamy z kolejną tarczą finansową dla branży turystycznej

08.01.2021, 10:29aktualizacja: 08.01.2021, 10:31

Piotr Mueller
15 stycznia ruszamy z kolejną tarczą finansową skierowaną do branży turystycznej - powiedział rzecznik rządu Piotr Müller. Wyraził nadzieję, że dzięki szczepieniom uda się jeszcze tej zimy chociaż częściowo otworzyć sektor turystyczny.

Müller pytany był w piątek w Programie Trzecim Polskiego Radia, czy pod względem turystycznym "ten sezon jest już stracony".

"Takiej tezy jeszcze bym nie stawiał. Mam nadzieję, że liczba szczepień plus zmniejszenie się liczby zachorowań w przyszłości pozwoli jeszcze tej zimy, częściowo chociaż, otworzyć sektor turystyczny. Ale, jak mówię, to jest tylko w tej chwili, na tym etapie nadzieja, bo my opieramy się na danych, a danych siłą rzeczy za miesiąc nie jesteśmy w stanie przewidzieć" - powiedział rzecznik rządu.

"Natomiast z dobrych informacji jest taka, że 15 stycznia ruszamy z kolejną tarczą finansową skierowaną bardzo mocno do branży turystycznej, do hoteli, do branży tzw. eventowej, do wielu tych podmiotów, które potrzebują tego wsparcia i ono będzie właśnie teraz udzielane, po raz kolejny zresztą" - zapowiedział.

Zgodnie z decyzjami ogłoszonymi 17 grudnia ub.r. przez ministra zdrowia od 28 grudnia do 17 stycznia 2021 r. zostały wprowadzone dodatkowe obostrzenia, m.in. zamknięcie hoteli, ograniczenie w działaniu galerii handlowych i stoków narciarskich.(PAP)

Autorka: Sylwia Dąbkowska-Pożyczka

sdd/ par/