Pobierz materiał i Publikuj za darmo
16 czerwca ambasador Królestwa Belgii oraz przedstawiciele Belgijskiej Izby Gospodarczej (BBC) w ramach serii spotkań ze swoimi biznesowymi partnerami w Polsce, odwiedzili siedzibę firmy PURATOS w Kostrzynie w województwie wielkopolskim. W trakcie prezentacji przeprowadzonej przez dyrektora marketingu, Piotra Chmieleckiego, zaproszeni goście poznali wartości, jakimi kieruje się PURATOS, cele rozwojowe firmy oraz nowoczesne technologie, które stoją za procesem powstawania najwyższej jakości produktów spożywczych dostosowanych do trendów konsumenckich i potrzeb nowoczesnego rynku cukierniczego i piekarniczego. Wśród omówionych rozwiązań znalazły się m.in. innowacyjne metody badań konsumenckich prowadzonych przez PURATOS z wykorzystaniem programu Taste Tomorrow oraz mobilnego centrum Sensobus przeznaczonego do analizy sensorycznej. Podczas części oficjalnej omówiono także obecne działania przedsiębiorstwa i cele na przyszłość. Dużo uwagi poświęcono zagadnieniom poprawy zdrowia i samopoczucia klientów dzięki innowacyjnym rozwiązaniom żywieniowym, odpowiedzialnemu pozyskiwaniu surowców oraz działaniom na rzecz ochrony środowiska naturalnego.
Współpraca z Belgijską Izbą Gospodarczą
Omówiono również szerokie możliwości wspólnych działań w ramach uczestnictwa w Belgijskiej Izbie Gospodarczej. Znaczenie tej współpracy podkreślał również w rozmowie z dziennikarzami Beranger Dumont, wiceprezes zarządu BBC:
„Dzięki tej wizycie przekonaliśmy się, że na terenie wielkopolski, znajduje się bardzo dynamicznie rozwijające się środowisko biznesowe, z wieloma firmami o belgijskich korzeniach, czego doskonałym przykładem jest PURATOS. Dla członków BBC zebrać się tutaj i spotkać ze sobą dzięki gościnności PURATOS, który przybliżył nam swoje funkcjonowanie od wewnątrz, było fantastycznym, bardzo inspirującym przeżyciem”.
Podczas spotkania miało miejsce unikalne śniadanie skomponowane przez ekspertów PURATOS w obszarze Cukiernictwa, Piekarnictwa i Czekoladnictwa, zorganizowane we współpracy z lokalną restauracją. Dzięki temu goście mogli w praktyce spróbować innowacyjnego podejścia do tworzenia produktów w PURATOS. Przedsiębiorstwo zaprosiło także gości za kulisy produkcji oraz do Centrum Innowacji, gdzie podczas warsztatów zademonstrowano m.in. proces pieczenia chleba oraz temperowania czekolady i tworzenia z niej finezyjnych ozdób do deserów.
Globalne myślenie
W wydarzeniu wziął udział także ambasador Królestwa Belgii w Polsce - Rik van Droogenbroeck. O współpracy z firmą mówi:
„PURATOS jest światowym liderem rozwiązań dla piekarnictwa, cukiernictwa i w branży czekoladowej opartej o belgijską czekoladę. Zarówno Polacy, jak i Belgowie uwielbiają dobre jedzenie. Cieszę się więc, że PURATOS dostarcza na polski rynek doskonałe produkty. (...) Była to dla mnie przyjemność poznać lepiej zakres działalności PURATOS i zobaczyć co i w jaki sposób robią, ponieważ działają według najwyższych standardów”.
Lokalne działanie
W spotkaniu aktywnie uczestniczył także Szymon Matysek - burmistrz gminy Kostrzyn, który o wydarzeniu mówi:
„Bardzo nas cieszy to, że PURATOS wyjątkowo aktywnie włącza się w działalność aktywizującą naszą lokalną społeczność. To firma, która uczestniczy w lokalnych działaniach wspierając nas np. w inicjatywach sportowych czy eventach organizowanych na terenie gminy. To dla nas cenna współpraca z przedsiębiorstwem, które zatrudnia wiele osób z lokalnej społeczności”.
O wadze lokalnej współpracy mówiła również dyrektor personalna w PURATOS - Aldona Piecka-Zbrowska. Podkreślała aktywne realizowanie założonej misji:
„Dzisiaj (podczas prezentacji - przyp. red.) bardzo dużo mówiliśmy o tym, że PURATOS chce rozwijać lokalną współpracę i zapraszać ludzi z regionu do siebie. Tak też robimy. Działając i produkując na globalną skalę mocny nacisk kładziemy jednocześnie na to, w jakim miejscu funkcjonujemy. Chcemy realnie angażować się w lokalne inicjatywy po to, by zmieniać nasze najbliższe środowisko na lepsze”.
Nieodłączną formą lokalnej współpracy jest oczywiście zatrudnianie mieszkańców Kostrzyna przez PURATOS. Dyrektor personalna opisuje pokrótce ten aspekt:
„Według słów pracowników - jesteśmy takim pracodawcą, który traktuje ludzi z dużym szacunkiem. W ostatniej ankiecie zaangażowania pracownicy docenili przede wszystkim bliską współpracę ze swoimi bezpośrednimi przełożonymi oraz klarowne oczekiwania pracodawcy wobec ich pracy. Zauważyli również duży wkład pracy włożony w wewnętrzną komunikację, szczególnie w aspekcie informowania o zmianach organizacyjnych i najważniejszych projektach w firmie. Potwierdzili również, że cele firmy i wartości PURATOS są im bliskie. Myślę, że jest to także po części charakterystyka firm belgijskich. W centrum zasad, jakimi się kierujemy w pracy jest zaufanie i ciągłe doskonalenie. I to jest faktycznie dla nas istotny element codziennego funkcjonowania”.
PURATOS Polska
Firma PURATOS działa od 1919 roku i jest liczącą ponad 10 tysięcy pracowników międzynarodową grupą, oferującą innowacyjne produkty i rozwiązania w obszarach cukiernictwa, piekarnictwa i czekoladnictwa.
Firma PURATOS jest obecna w ponad 135 krajach i posiada 74 zakłady produkcyjne ulokowane w 54 krajach. Zatrudnia ponad 1100 technologów i doradców ds. badań i rozwoju w 118 ośrodkach innowacji na całym świecie, prowadząc badania i wdrażając nowe produkty przeznaczając aż 2,0% swoich przychodów właśnie na innowacje.
Polski oddział PURATOS w Kostrzynie pod Poznaniem zatrudnia obecnie blisko 200 osób w dwóch zakładach produkcyjnych PuraSweet oraz PuraPlant. Lokalna produkcja obejmuje produkty ze wszystkich 3 głównych obszarów działalności: piekarnictwa, cukiernictwa oraz czekoladnictwa. Około 70% produkcji przeznaczone jest na rynek lokalny, pozostała część to export do innych spółek w Grupie PURATOS. W ostatnich latach firma odnotowuje intensywny rozwój zarówno w aspekcie produkcji i sprzedaży, jak również w aspekcie budowania dynamicznych i zwinnych zespołów. Dodając nowe role w organizacji oraz wdrażając projekty z obszaru ciągłego doskonalenia, PURATOS Polska dąży do tworzenia coraz lepszych miejsc pracy.
Źródło informacji: PURATOS Polska
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 26.07.2023, 15:25 |
Źródło informacji | PURATOS Polska |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Polska gościnność w sercu Ameryki - PLL LOT otworzyły nowy salonik biznesowy na lotnisku w Chicago
• Polskie Linie Lotnicze LOT otworzyły swój pierwszy salonik biznesowy w Ameryce Północnej.
• LOT Business Lounge zlokalizowany jest w porcie lotniczym O’Hare w Chicago.
• Przestrzeń dostępna jest dla pasażerów codziennie w godzinach od 7 do 24 czasu lokalnego.
• Salonik biznesowy w Chicago to kolejny krok w umacnianiu pozycji PLL LOT jako przewoźnika pierwszego wyboru dla pasażerów podróżujących między USA a Europą.- 20.12.2024, 15:36
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PLL LOT