Nagrody Energy Efficiency Award 2012 przyznane pionierskim spółkom przemysłowym

18.09.2012, 14:00aktualizacja: 18.09.2012, 14:00

Niemiecka Agencja Energii przyznała międzynarodowe nagrody trzem innowacyjnym projektom.

BERLIN, 18 września 2012 r. /PRNewswire/ - Deutsche Energie-Agentur (dena) - Niemiecka Agencja Energii - przyznała nagrody Energy Efficiency Award 2012 trzem pionierskim spółkom, aby uhonorować wzorcowe pod względem efektywności energetycznej przedsięwzięcia przemysłowe i produkcyjne. Pierwsza nagroda powędrowała do HARTING, producenta technologii komunikacyjnych znanego ze swojej holistycznej strategii korporacyjnej mającej na celu systematyczną redukcję zużycia energii. Druga nagroda wręczona została firmie handlowej famila-Handelsmarkt Kiel za budowę efektywnego energetycznie centrum handlowego. Laureatem trzeciej nagrody okazał się dostawca narzędzi pomiarowych Endress+Hauser Conducta - za konsekwentną optymalizację wykorzystania energii w siedzibie głównej firmy. Nagrody Energy Efficiency Award 2012, których pula wyniosła 30 000 EUR, organizowane są przez dena w ramach kampanii Initiative EnergieEffizienz, przy wsparciu ze strony partnerów premium: DZ BANK AG, Imtech Deutschland GmbH & Co. KG oraz Siemens AG. Konkurs odbywa się pod patronatem niemieckiego ministra gospodarki i technologii, dra Philippa Roeslera.

"Efektywność energetyczna powinna stać się integralną częścią strategii każdej firmy zarówno z przyczyn ekologicznych, jak i ekonomicznych. Tegoroczni zwycięzcy pokazują, jak należy to robić. Dzięki systematycznym działaniom, nagrodzone firmy znacznie obniżyły własne koszty energetyczne i emisję dwutlenku węgla. W ten sposób w znaczący sposób zwiększyły one swoją konkurencyjność" - oświadczył Stephan Kohler, dyrektor generalny dena.

dena wręcza nagrody Energy Efficiency Award od roku 2007, w celu uhonorowania wzorcowych pod względem efektywności energetycznej przedsięwzięć przemysłowych i handlowych. Realizowana przez dena kampania Initiative EnergieEffizienz finansowana jest ze środków niemieckiego Federalnego Ministerstwa Gospodarki i Technologii.

Uwaga dla redaktorów

Więcej informacji na temat zwycięskich projektów oraz obrazów do wykorzystania w publikacjach znajduje się na stronie: http://www.stromeffizienz.de/presse.

Źródło: Deutsche Energie-Agentur GmbH (dena)

KONTAKT:

Deutsche Energie-Agentur GmbH (dena)

Niemiecka Agencja Energii

Juliane Kammer