Najnowsze badanie Pulse of the Profession 2019 pokazuje, że kierownicy projektów potrzebują wyższego współczynnika PMTQ

19.03.2019, 09:57aktualizacja: 19.03.2019, 09:57

Wyniki badania Pulse of the Profession 2019 przeprowadzone przez PMI wskazują na luki i podpowiadają pewne rozwiązania problemu niskiego zwrotu z inwestycji w zakresie zarządzania projektami.

FILADELFIA - (BUSINESS WIRE) - Stowarzyszenie Project Management Institute (PMI) opublikowało dzisiaj sprawozdanie z badania Pulse of the Profession®, z którego wynika, że organizacje zmarnotrawily niemal 12% swoich inwestycji w projekty realizowane w poprzednim roku z powodu zbyt niskiej efektywności, przy czym liczba ta utrzymuje się na podobnym poziomie od pięciu lat. PMI proponuje rozwiązanie, wzywając kierowników projektów na całym świecie do dokonania oceny i poprawy PMTQ, czyli współczynnika technologii zarządzania projektem (ang. Project Management Technology Quotient). PMI opracowało założenia PMTQ na podstawie obserwacji spółek innowacyjnych, które kładą duży nacisk na zdobywanie umiejętności i wiedzy w zakresie technologii cyfrowych przy jednoczesnym zaangażowaniu w budowanie wysokiej kultury zarządzania projektami.

PMTQ uzupełnia koncepcję TQ (Technology Quotient – współczynnik technologii) o aspekt zarządzania projektami. Współczynnik ten definiowany jest jako umiejętność przystosowania się danej osoby do postępu technologicznego w ramach projektu lub organizacji, a także wprowadzania i przyswajania odpowiednich zmian.

‘W zawodach przyszłości zespoły projektowe będą w coraz większym stopniu polegały na technologii, traktowanej zarówno jako wsparcie, jak i niekiedy członek zespołu – powiedział Murat Bicak, starszy wiceprezes ds. strategii PMI. – Wysoki współczynnik PMTQ oraz biegłość w posługiwaniu się technologiami będą niezbędne dla każdego, kto odpowiada za wprowadzanie strategii w życie”.

Dane pozyskane przez PMI podczas corocznego badania Pulse of the Profession 2019 z udziałem specjalistów w zakresie zarządzania projektami zostały wykorzystane do wskazania tzw. „Innowatorów PMTQ”, czyli organizacji, dla których rozwój umiejętności cyfrowych w zarządzaniu projektami jest sprawą priorytetową, oraz podmiotów stanowiących ich przeciwieństwo, określanych mianem „Maruderów”.

Główne składowe PMTQ

• Nieustanna dociekliwość. Kierownicy projektu o wysokim PMTQ zawsze szukają nowinek i testują nowe metody realizacji projektów, nowe pomysły, perspektywy i technologie. Jak pokazują wyniki badania Pulse, Innowatorzy PMTQ odznaczają się wysokimi umiejętnościami zmiany sposobów wykonania zadania. Do stosowania hybrydowych praktyk zarządzania projektami przyznało się 60% badanych podmiotów, natomiast wśród Maruderów PMTQ ledwie 29%.

• Wszechstronne przywództwo. Osoby o wysokim PMTQ sprawnie zarządzają nie tylko ludźmi, lecz również technologią i osobami odpowiedzialnymi za kwestie technologiczne. Według wyników badania Pulse aż 78 procent Innowatorów PMTQ stawia na biznesowe umiejętności w zarządzaniu projektami, natomiast wśród Maruderów PMTQ takie podejście stosowane jest przez tylko 5% badanych.

• Przyszłościowa pula talentów. Innowatorzy PMTQ pozyskują i starają się zatrzymać osoby utalentowane, posiadające umiejętności niezbędne do pracy z wykorzystaniem technologii cyfrowych. Potrafią wskazać pracowników, którzy są w stanie nadążyć za najnowszymi trendami, i odpowiednio dostosowywać swoje umiejętności. Wyniki badania pokazują również, że 82% Innowatorów PMTQ (i tylko 9% Maruderów PMTQ) priorytetowo traktuje rozwój technicznych umiejętności zarządzania, a 81% z nich na bieżąco organizuje szkolenia dla kierowników projektu (w porównaniu do 34% Maruderów PMTQ).

Wypracowanie i utrzymanie wysokiego poziomu PMTQ wymaga wsparcia na wszystkich poziomach danej organizacji. Liderzy biznesowi często wyrażają chęć pozyskania coraz większej liczby fachowców, którzy potrafią korzystać z technologii, jednak nie zawsze potrafią podjąć odpowiednie kroki, by osiągnąć ten cel. Co więcej, z badań Accenture wynika, że choć w 2017 roku 60% liderów biznesowych zwiększyło inwestycje w SI, tylko 3% twierdziło, że zainwestuje znaczne środki w programy szkoleniowe i przekwalifikowujące do 2020 roku. Liderzy organizacji muszą zdać sobie sprawę z tego, że budowanie płynności cyfrowej w całej organizacji ma duże znaczenie dla rezultatów osiąganych przez kierowników projektów.

Wyniki naszej ankiety Pulse of the Profession pokazują, że Innowatorzy PMTQ osiągają lepsze wyniki przy realizacji projektów, gdy liderzy biznesu dostrzegają potrzeby kierowników projektów i wspierają ich w wysiłkach na rzecz podnoszenia PMTQ. Realizowane przez nich projekty mają większe szanse na zgodność z pierwotnymi założeniami oraz terminową realizację bez przekroczenia budżetu, przy jednoczesnym ograniczeniu niekontrolowanego rozrastania się zakresu projektu lub jego niepowodzenia.

Dla Innowatorów PMTQ oznacza to nie tylko oszczędności i lepsze wskaźniki zadowolenia interesariuszy, ale także – w przypadku niepowodzenia projektów – mniejsze straty budżetowe niż u Maruderów PMTQ (8,5%w porównaniu z 16,3%).

Więcej informacji o PMTQ w najnowszym badaniu Pulse of the Profession Survey – The Future of Work: Leading the Way WithPMTQ można znaleźć na stronie www.PMI.org/Pulse.

Badanie PMI – Pulse of the Profession®

Badanie Pulse of the Profession zostało przeprowadzone przez internet w okresie od listopada do grudnia 2018 r. Sprawozdanie zawiera opinie i spostrzeżenia 3133 specjalistów ds. zarządzania projektami, 441 dyrektorów biur zarządzania projektami (PMO) oraz 368 przedstawicieli kadr kierowniczych z różnych branż, w tym z branży informatycznej, usług finansowych, produkcyjnej, usług świadczonych dla rządu, energetycznej, zdrowotnej, budowlanej i telekomunikacyjnej na całym świecie.

Project Management Institute (PMI)

Project Management Institute (PMI) to największe na świecie stowarzyszenie na rzecz osób zawodowo zajmujących się zarządzaniem projektami, programami lub portfelami. Podmiot ten, założony w 1969 r., dostarcza wartość dla przeszło 3 milionów specjalistów w praktycznie każdym państwie na świecie poprzez działalność wspierającą, współpracę, kształcenie i badania. Pomagamy rozwijać kariery, podnosimy efektywność organizacji i doskonalimy profesję zarządzania projektami w oparciu o międzynarodowo uznawane normy, certyfikaty, środowiska zawodowe, zasoby, narzędzia, badania naukowe, publikacje, szkolenia zawodowe i networking. Należąca do PMI strona ProjectManagement.com stanowi platformę internetową skupiającą środowiska z całego świata i zapewniającą bogatsze zasoby, lepsze narzędzia, większe sieci i szersze perspektywy. Zapraszamy do odwiedzania naszych stron www.PMI.org, www.projectmanagement.com, www.facebook.com/PMInstitute oraz śledzenia naszego profilu na Twitterze @PMInstitute.

iReworking the Revolution, Accenture (2018)

Wersja źródłowa komunikatu jest dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190318005462/en/

Źródło: Project Management Institute (PMI)

KONTAKT:

Mary Ortega