Należące do Mary Kay Inc. Centrum Produkcyjne/Badawczo-Rozwojowe im. Richarda R. Rogersa otrzymuje certyfikat LEED® Silver

05.06.2019, 11:20aktualizacja: 05.06.2019, 11:20

Obiekt oddany do użytku w listopadzie 2018 r. jest drugą inwestycją Mary Kay, której przyznano prestiżowy certyfikat LEED.

DALLAS--(BUSINESS WIRE)-- Firma Mary Kay Inc, międzynarodowy lider w dziedzinie społecznej i korporacyjnej odpowiedzialności, ogłosiła dziś, że należące do niej Centrum Produkcyjne/Badawczo-Rozwojowe im Richarda R. Rogersa (R3) w Lewisville w stanie Teksas uhonorowano certyfikatem LEED Silver. W tym oddanym do użytku w listopadzie 2018 r. obiekcie o powierzchni 453 tys. stóp kwadratowych (ok. 42 tys. m2) znajdują się nowoczesne laboratoria BiR, a proces produkcji realizowany jest w oparciu o najnowsze technologie. Budynek powstał ze szczególnym uwzględnieniem kwestii zrównoważonego rozwoju i ekologii.

Niniejsza informacja prasowa zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja informacji: https://www.businesswire.com/news/home/20190604005639/en/

LEED, czyli Leadership in Energy and Environmental Design (Przywództwo w dziedzinie oszczędnego i ekologicznego projektowania), to najpowszechniej stosowany na świecie system oceny budynków opracowany przez amerykańską Radę ds. Ekologicznego Budownictwa (USGBC). Certyfikat LEED przyznawany jest inwestycjom, których założenia projektowe i konstrukcyjne, jak również te związane z ich utrzymaniem i użytkowaniem odzwierciedlają dobre praktyki w zakresie zdrowia, efektywności i zrównoważonego rozwoju.

„My w Mary Kay zdajemy sobie sprawę z tego, że każdy wybór podjęty przez nas dziś wpłynie w jakiś sposób na przyszłość naszych pracowników, niezależnych sprzedawców oraz społeczności, w których żyjemy i pracujemy – powiedział Chaun Harper, dyrektor Mary Kay ds. produkcji. - Przyznanie zakładowi R3 certyfikatu LEED to kolejny przykład na to, jak dobrze zarządzana jest nasza firma. Jest to także dowód tego, że wkładamy wiele wysiłku w ulepszanie życia ludzi wokół nas, zapewniając im możliwości rozwoju, postępując zgodnie z zasadami odpowiedzialności społecznej oraz, co najważniejsze, wdrażając praktyki zrównoważonego rozwoju”.

Po żmudnym procesie poszukiwania odpowiedniej lokalizacji na terenie północnego Teksasu spółka Mary Kay Inc. przystąpiła do budowy R3 13 września 2016 r., a więc równe 53 lata od dnia, w którym Mary Kay Ash otworzyła swoją wymarzoną firmę w małym oknie wystawowym sklepu w Dallas. Certyfikat LEED Silver został przyznany zakładowi R3 po uwzględnieniu kilku kluczowych aspektów projektowo-konstrukcyjnych:

- Lokalizacja: obiekt znajduje się w niewielkiej odległości (niecałe 500 m) od jednego lub więcej przystanków obsługiwanych przez autobusy co najmniej dwóch publicznych, uniwersyteckich lub prywatnych linii, z których korzystają lokatorzy budynku;

- Wyspa ciepła: 100% ważonej powierzchni dachu budynku charakteryzuje się wskaźnikiem SRI (odbijanie promieniowania słonecznego) na poziomie 95;

- Zużycie wody: zużycie wody pitnej w obrębie obiektu jest niższe o 33,96%, co oznacza oszczędności rzędu 913 480 galonów (ok. 3458 m3) wody rocznie;

- Oszczędność energii: w obiekcie o 13,48% zmniejszono koszty energii dzięki wdrożeniu rozwiązań takich jak energooszczędne oświetlenie, kontrola termiczna czy zakup 100% energii do roku 2021 ze źródeł odnawialnych.

R3 to już druga inwestycja Mary Kay uhonorowana prestiżowym certyfikatem LEED. W 2018 r. chińska filia spółki (Mary Kay China) otrzymała certyfikat LEED v4 Gold dla swojej siedziby w Szanghaju.

„Mary Kay Ash, założycielka naszej firmy, powiedziała kiedyś: +Uważam, że powinniśmy zrobić wszystko, co w naszej mocy, by ratować naszą planetę. Mary Kay jest liderem w dziedzinie ochrony środowiska, ponieważ w naszym przekonaniu właśnie takie postępowanie jest słuszne+ – dodał Harper. - Wzięliśmy sobie jej słowa do serca. Dla kolejnych pokoleń pragniemy budować przyszłość opartą na zdrowiu, ekologii i zrównoważonym rozwoju”.

Mary Kay

Mary Kay Ash, jedna z pierwszych kobiet, której udało się rozbić „szklany sufit”, ponad 55 lat temu założyła firmę kosmetyczną, aby zrealizować trzy cele: stworzyć atrakcyjną ofertę dla kobiet, opracowywać olśniewające produkty oraz czynić świat lepszym. Z tego marzenia powstała firma warta miliardy dolarów, współpracująca z milionami niezależnych konsultantek i konsultantów w prawie 40 krajach. Firma Mary Kay prowadzi badania naukowe, które pozwalają na tworzenie nowoczesnych kosmetyków do pielęgnacji skóry, kosmetyków kolorowych i suplementów diety. Za pośrednictwem Fundacji Mary Kay (SM) firma przeznaczyła ponad 78 mln dolarów na badania nad nowotworami oraz na środki pomocy dla ofiar przemocy domowej. Dzięki niezwykłym produktom firmy wizja Mary Kay Ash jest nadal żywa.

Wersja źródłowa informacji w serwisie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190604005639/en/

Źródło: Mary Kay Inc.

KONTAKT: