NCBR: nowoczesne technologie dla społeczeństwa (komunikat)

11.04.2018, 15:43aktualizacja: 11.04.2018, 15:43

- NCBR informuje:

NCBR ogłosiło wyniki drugiego konkursu programu e-Pionier. Projekty B+R wykorzystujące technologie informacyjno-komunikacyjne (ICT) otrzymają w nim od Centrum blisko 40 mln zł dofinansowania.

Konkurs e-Pionier to inicjatywa Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, agencji wykonawczej ministra nauki i szkolnictwa wyższego. Jego celem jest wsparcie młodych utalentowanych programistów i inżynierów w realizacji projektów, które dzięki wykorzystaniu nowych technologii, mają szansę stanowić przełom w rozwiązaniu istotnych problemów społecznych lub gospodarczych. Chodzi zatem o opracowanie i wdrożenie takich rozwiązań cyfrowych, które podniosą komfort życia społeczeństwa.

- Drugi konkurs e-Pionier to 40 mln przekazane dla młodych utalentowanych programistów i inżynierów na realizację projektów, które dzięki wykorzystaniu nowych technologii, mają szansę stanowić przełom w rozwiązaniu istotnych problemów społecznych lub gospodarczych. Opracowane i wdrożone rozwiązania podniosą komfort życia społeczeństwa - mówi Jarosław Gowin, wicepremier, minister nauki i szkolnictwa wyższego.

Model PCP - nowatorska formuła wsparcia

Skuteczności programu służyć ma wybrana przez NCBR formuła realizacji projektów w modelu zamówień przedkomercyjnych (tzw. model PCP). Oznacza to, że zamawiający określa konkretny problem, na który nie ma dostępnego na rynku rozwiązania. A zatem NCBR nie tylko przekazuje środki na jego powstanie, ale równocześnie pomaga budować dla niego rynek. W praktyce Centrum wyłania wyspecjalizowane podmioty, tzw. akceleratory, które kojarzą instytucje publiczne z zespołami interdyscyplinarnymi, tworzącymi rozwiązania odpowiadające na konkretne problemy społeczne i gospodarcze.

W drugiej edycji konkursu, której wyniki właśnie ogłosiło Centrum, wyłoniono 4 akceleratory. 40 mln zł, które otrzymają na rozwój najciekawszych i najbardziej obiecujących projektów, to nie wszystko na co mogą liczyć złożone m.in. z programistów zespoły interdyscyplinarne. Dodatkowo bowiem uzyskają wsparcie na weryfikację technologiczną i biznesową swoich pomysłów, doradztwo w zakresie technologii, designu, prawa własności intelektualnej, a nawet mentoringu i rozwoju kompetencji w drodze warsztatów, seminariów czy wizyt studyjnych.

Konkretne problemy, precyzyjne rozwiązania

- W programie e-Pionier dajemy młodym naukowcom nie tylko możliwość kompleksowego wsparcia prowadzonych przez nich projektów badawczych, ale również rozwinięcia własnych spółek technologicznych. Nie do przecenienia jest także konieczna w realizacji tego projektu kooperacja – praca w interdyscyplinarnym zespole pod okiem mentora pozwala uczestnikom programu zdobyć doświadczenie wysoko cenione w biznesie - mówi prof. Maciej Chorowski, dyrektor NCBR. - Liczymy, że dzięki zaangażowaniu w e-Pioniera młodzi wynalazcy będą mogli z powodzeniem realizować ambitne przedsięwzięcia i rozwijać własne umiejętności.

W ramach pierwszego, przeprowadzonego w 2016 r. konkursu e-Pionier, środki od NCBR pozwoliły rozpocząć prace nad m.in. systemem wykorzystującym sztuczną inteligencję do łączenia studentów z potencjalnymi pracodawcami oraz wspierającym i optymizującym proces kształcenia oraz ewaluacji studentów kierunków IT, platformą do pionowego lądowania dronów na nierównym bądź pozostającym w ruchu obiekcie, nad platformą przeciwdziałającą fałszowaniu dyplomów, świadectw i certyfikatów, automatycznym systemem wielopoziomowego parkowania rowerów.

kom/ mgost/

Data publikacji 11.04.2018, 15:43