NEWAG SA (21/2016) Znaczne pakiety akcji/Zmiana stanu posiadania

29.07.2016, 18:09aktualizacja: 29.07.2016, 18:09

Raport bieżący 21/2016

Zarząd Spółki NEWAG S.A. (Spółka, Emitent) informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał od Pana Zbigniewa Jakubasa, działającego na podstawie porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 5 ustawy ofercie publicznej, zawartego pomiędzy Zbigniewem Jakubasem wraz z podmiotem zależnym- Jakubas Investment Sp. z o.o., Wiesławem Piwowarem wraz z podmiotem zależnym- WPO Sp. z o.o., Zbigniewem Konieczek wraz z podmiotem zależnym- Sestesso Sp. z o.o. oraz Bogdanem Borkiem wraz z podmiotem zależnym- Immovent Sp. z o. o. (łącznie zwani dalej jako "Strony Porozumienia", każda oddzielnie zaś "Stroną Porozumienia"), zawiadomienie o zmniejszeniu łącznego udziału Stron Porozumienia w kapitale zakładowym oraz w ogólnej liczbie głosów Spółki NEWAG S.A. o więcej niż 1% w wyniku transakcji zbycia 853077 sztuk akcji Spółki NEWAG S.A. przez WPO Sp. z o.o., stanowiących 1,9% kapitału zakładowego Spółki i tyle samo głosów.

Przed powyższą zmianą Strony Porozumienia łącznie posiadały 20007500 sztuk akcji NEWAG S.A., stanowiących 44,5 % kapitału zakładowego Spółki i tyle samo głosów, z czego: Zbigniew Jakubas wraz z podmiotem zależnym- Jakubas Investment Sp. z o.o. posiadał 17446562 sztuk akcji stanowiących 38,8% kapitału zakładowego Spółki i tyle samo głosów, Wiesław Piwowar wraz podmiotem zależnym- WPO Sp. z o.o. posiadał 853077 sztuk akcji Spółki NEWAG S.A. stanowiących 1,9% kapitału zakładowego Spółki i tyle samo głosów, Zbigniew Konieczek wraz z podmiotem zależnym- Sestesso Sp. z o.o. posiadał 1137436 stanowiących 2,5% kapitału zakładowego Spółki i tyle samo głosów, Bogdan Borek wraz z podmiotem zależnym- Immovent Sp. z o. o. posiadał 570425 akcji Spółki stanowiących 1,3% kapitału zakładowego Spółki i tyle samo głosów.

W wyniku zawarcia w/w transakcji doszło do zbycia wszystkich akcji NEWAG S.A. posiadanych przez WPO Sp.

z o.o. i jednocześnie porozumienie, o którym mowa w art. 87 ust. 5 ustawy ofercie publicznej, uległo rozwiązaniu pomiędzy Wiesławem Piwowarem wraz z podmiotem zależnym- WPO Sp. z o.o., a pozostałymi Stronami Porozumienia tj. Zbigniewem Jakubasem wraz z podmiotem zależnym- Jakubas Investment Sp. z o.o., Zbigniewem Konieczek wraz z podmiotem zależnym- Sestesso Sp. z o.o. oraz Bogdanem Borkiem wraz z podmiotem zależnym- Immovent Sp. z o. o.

W wyniku zawarcia w/w transakcji, udział pozostałych Stron Porozumienia w kapitale zakładowym NEWAG S.A. nie uległ zmianie i wynosi on odpowiednio: Zbigniew Jakubas wraz z podmiotem zależnym- Jakubas Investment Sp. z o.o. posiada 17446562 sztuk akcji stanowiących 38,8% kapitału zakładowego Spółki i tyle samo głosów, Zbigniew Konieczek wraz z podmiotem zależnym- Sestesso Sp. z o.o. posiada 1137436 stanowiących 2,5% kapitału zakładowego Spółki i tyle samo głosów, Bogdan Borek wraz z podmiotem zależnym- Immovent Sp. z o. o. posiadał 570425 akcji Spółki stanowiących 1,3% kapitału zakładowego Spółki i tyle samo głosów. Łączny udział pozostałych Stron porozumienia wynosi 19154423 sztuk akcji reprezentujących 42,6 % kapitału zakładowego Spółki NEWAG S.A. i tyle samo głosów.

Podstawa prawna:

Art. 70 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2005 roku Nr 184 poz. 1539)

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz