NEWAG SA (36/2018) Podjęcie decyzji dotyczącej prac rozwojowych

21.12.2018, 14:34aktualizacja: 21.12.2018, 14:34

Raport bieżący 36/2018

Zarząd spółki NEWAG S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu dzisiejszym Zarząd podjął decyzję o zakończeniu projektu prac rozwojowych, o którym Spółka informowała raportem bieżącym nr 13/2017 ("Projekt"), wraz z jednoczesnym przeznaczeniem zasobów osobowych, organizacyjnych i finansowych zarezerwowanych pierwotnie dla Projektu na realizację nowego projektu praw rozwojowych w zakresie stworzenia 6-osiowej lokomotywy elektrycznej, wielosystemowej, przeznaczonej na rynki krajów Europy Środkowej ("Nowy Projekt").

Zakończenie Projektu przed osiągnięciem zakładanego rezultatu Projektu oraz skierowanie dostępnych zasobów osobowych, organizacyjnych i finansowych do realizacji Nowego Projektu wynika z faktu, że obecnie w ocenie Zarządu istnieje większe prawdopodobieństwo uzyskania zamówień na wielosystemową lokomotywą sześcioosiową niż czteroosiową oraz faktu, że poniesione dotychczas nakłady na Projekt były nieznaczne.

W związku z powyższym Spółka wystąpi do Narodowego Centrum Badań i Rozwoju o rozwiązanie umowy na dofinansowanie Projektu. Spółka w przyszłości rozważy ubieganie się o dofinansowanie Nowego Projektu.

Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia MAR.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz