NEWAG SA Informacja poufna - decyzja utrzymująca w mocy decyzję o stwierdzeniu nieważności decyzji uwłaszczeniowej

23.02.2015, 17:38aktualizacja: 23.02.2015, 17:38

Raport bieżący 9/2015

Zarząd NEWAG S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu dzisiejszym, tj. 23.02.2015 r., powziął wiadomość o wydaniu przez Ministra Infrastruktury i Rozwoju w dniu 16.02.2015 r. decyzji utrzymującej w mocy decyzję Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 31.07.2013 r. stwierdzającą nieważność decyzji Wojewody Nowosądeckiego z dnia 20 grudnia 1995 roku dotyczącej uwłaszczenia poprzednika prawnego Spółki działkami nr 4 w obr. 94, nr 3/3 w obr. 95, nr 132, nr 133, nr 134, nr 135, nr 135, nr 136, nr 137, nr 155, nr 156/2, nr 156/1 w obr. 63, położonymi w Nowym Sączu ("Decyzja Uwłaszczeniowa"), w części odnoszącej się do działki nr 156/1.

Zarząd wyjaśnia, że Spółka była stroną postępowania przed Ministrem Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej dotyczącego stwierdzenia nieważności Decyzji Uwłaszczeniowej, o którym Spółka informowała w Prospekcie Emisyjnym.

Zdaniem wnioskodawców, domagających się unieważnienia Decyzji Uwłaszczeniowej, Nieruchomość nie należała w dacie jej wydania poprzednikowi prawnemu NEWAG S.A. do Skarbu Państwa.

W dniu 31 lipca 2013 r. Minister Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej przychylił się do stanowiska wnioskodawców i wydał decyzję stwierdzającą nieważność Decyzji Uwłaszczeniowej w części dotyczącej Nieruchomości.

W dniu 14 sierpnia 2013 r. wnioskodawcy wnieśli do Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej wnioski o ponowne rozpatrzenie sprawy domagając się uchylenia wskazanej wyżej decyzji Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej, stwierdzenia ich wydania z naruszeniem prawa, a także stwierdzenia braku możliwości uznania jej nieważności z uwagi na powstawanie nieodwracalnych skutków prawnych.

W dniu 22 sierpnia 2013 r. również Spółka złożyła do Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy zarzucając wydanej decyzji Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej naruszenie prawa.

W dniu 29 sierpnia 2013 r. wnioskodawcy wnieśli do Sądu Rejonowego dla Krakowa - Śródmieście w Krakowie o zawezwanie do próby ugodowej w sprawie dopuszczenia do współposiadania przedmiotowej Nieruchomości oraz do zapłaty za ich korzystanie, które to postępowanie nie zakończyło się zawarciem ugody.

Wydana przez Ministra Infrastruktury i Rozwoju w dniu 16.02.2015 r. decyzja, na skutek złożonych wniosków o ponowne rozpoznanie sprawy, utrzymująca w mocy decyzję Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 31.07.2013 r. stwierdzającą nieważność Decyzji Uwłaszczeniowej w części dotyczącej Nieruchomości jest decyzją ostateczną, od której przysługuje skarga do Sądu Administracyjnego w terminie 30 dni od doręczenia decyzji stronie.

Zdaniem Spółki przedmiotowa decyzja Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 16.02.2015 r. oraz poprzedzająca ją decyzja z dnia 31 lipca 2013 r. zostały wydane z naruszeniem prawa. W związku z tym, Spółka złoży skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w terminie ustawowym, domagając się uchylenia przedmiotowych decyzji.

Zarząd wyjaśnia, iż przedmiotowa Nieruchomość posiada powierzchnię 0,0452 ha i stanowi jedynie część nieruchomości o łącznej powierzchni 0,2731 ha istotnej dla działalności Spółki, na której znajduje się droga wewnętrzna, przy czym na dzień dzisiejszy Spółce nie udało się ustalić fizycznych granic Nieruchomości, w tym dokonać jej wyodrębnienia.

Podstawa prawna szczegółowa:

art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne