NEWAG SA Ziszczenie się warunku zawieszającego wejście w życie umowy znaczącej oraz nieziszczenie się warunku rozwiązującego umowę znaczącą

06.02.2015, 18:18aktualizacja: 06.02.2015, 18:18

Raport bieżący 7/2015

Zarząd Spółki NEWAG S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu 6.02.2015 r. uzyskał informację, iż ziściły się warunki zawieszające wejście w życie umowy ("Umowa") zawartej między NEWAG Gliwice S.A. ("Sprzedający") a ING Bank Śląski S.A. w Warszawie ("Kupujący") przy udziale Freightliner PL Sp. z o.o. ("FPL") na dostawę pięciu nowych lokomotyw elektrycznych.

O zwarciu przedmiotowej umowy Spółka informowała raportem bieżącym nr 5/2015.

W §13 ust. 1 Umowy zastrzeżono, iż Umowa wejdzie w życie pod warunkiem zawieszającym dostarczenia przez zobowiązane podmioty do Kupującego w terminie do dnia 6 lutego 2015 roku:

a) umowy leasingu lokomotyw pomiędzy Kupującym a FPL oraz wszystkich dokumentów zabezpieczeń wymaganych przez Kupującego zgodnie z umową leasingu (zobowiązanie FPL), oraz

b) umowy serwisowej pomiędzy Sprzedającym a FPL na świadczenie usług utrzymania lokomotyw (zobowiązanie FPL), oraz

c) umowy odkupu lokomotyw w przypadku rozwiązania umowy leasingu z przyczyn leżących po stronie Sprzedawcy lub braku wykupu lokomotyw przez FPL po zakończeniu trwania leasingu, zawartej pomiędzy Kupującym i Spółką w formie i treści zaakceptowanej przez Kupującego (zobowiązanie Sprzedawcy), oraz

d) porozumienia dotyczącego umowy serwisowej zawartego pomiędzy Kupującym i Sprzedawcą w formie i treści zaakceptowanej przez Kupującego (zobowiązanie Sprzedawcy).

Jednocześnie Zarząd Spółki informuje, iż w związku z otrzymaniem od Kupującego oświadczenia potwierdzającego spełnienie warunków określonych w §13 ust. 1 Umowy, nie ziścił się warunek nie wejścia w życie Umowy, określony w §13 ust. 2 Umowy.

Umowy zawarte przez Spółkę oraz podmioty od niej zależne z ING Bank Śląski S.A. oraz podmioty od niej zależnie łącznie zostały uznane za umowę znaczącą ze względu na przekroczenie 10 % kapitałów własnych Spółki.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 4 Rozporządzenia Ministerstwa Finansów z 19 lutego 2009 r w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz