Newsletter Kredytowy BIK S.A. - styczeń i luty 2015

22.04.2015, 18:01aktualizacja: 22.04.2015, 18:01

W styczniu i lutym 2015 r., w porównaniu do analogicznego okresu 2014 roku: - udzielono o 3,2% mniej kredytów konsumpcyjnych, ale na kwotę wyższą o 3,4%, - wydano o 1,2% mniej kart kredytowych, natomiast na łączną kwotę limitów wyższą o 14,5%, - udzielono o 10,5% mniej kredytów mieszkaniowych, na kwotę niższą o 11%.

Kredyty konsumpcyjne

Łącznie od początku roku podpisano o 3,2% mniej umów kredytowych na wartość wyższą o 3,4% w porównaniu do stycznia i lutego 2014 r. Średnia kwota kredytu konsumpcyjnego wyniosła 11 tys. zł na początku 2015 r., w porównaniu do 10,3 tys. zł na początku 2014 roku. Silnie wzrosła liczba podpisanych umów na kredyty wysoko-kwotowe - na początku 2015 r. udzielono o 7,1% więcej kredytów na kwoty 50 - 100 tys. zł oraz o 9,6% więcej kredytów na kwoty powyżej 100 tys. zł w porównaniu do początku 2014 roku.

Karty kredytowe

Łącznie w styczniu i lutym 2015 r. banki otworzyły 157,9 tys. rachunków, o 1,2% mniej niż przed rokiem, natomiast na łączną kwotę limitów wyższą o 14,5%. Na przełomie lat 2014/2015 silnie wzrastał średni limit przyznawany na otwieranej karcie kredytowej - w styczniu 2014 r. średni limit na otwieranych kartach kredytowych wynosił 3 732 zł, natomiast na początku 2015 r. wyniósł on już 4 366 zł. Skutkiem wzrostu wysokości przyznawanych limitów, łączna kwota limitów na otwartych w lutym 2015 r. rachunkach kart kredytowych wyniosła 335 mln zł i była wyższa o 14,8% w porównaniu do lutego 2014 roku.

Kredyty mieszkaniowe

Łącznie od początku roku banki podpisały 26,3 tys. umów na kredyty mieszkaniowe na kwotę 5,6 mld zł. Jest to o 10,5% mniej w ujęciu liczbowym i o 11% mniej w ujęciu wartościowym niż w styczniu i lutym 2014 roku. Spadkowe trendy sprzedaży kredytów mieszkaniowych zapoczątkowane w połowie 2014 r. utrzymują się również na początku 2015 roku. Obserwując BIK Indeks - Popytu na Kredyty Mieszkaniowe wyraźnie widać, że po słabym styczniu, w dwóch kolejnych miesiącach tego roku odnotowuje się pozytywne dynamiki wartości wniosków o kredyty mieszkaniowe. Można zatem oczekiwać, że w kolejnych miesiącach tego roku trend wzrostu wartości wniosków przełoży się na wzrosty wartości sprzedaży kredytów mieszkaniowych.

Kontakt dla prasy:

Alina Stahl

Dyrektor Biura PR i Komunikacji

tel. (22) 348 4180

tel. kom. + 48 512 164 476

e-mail: kontaktmedia@bik.pl

Aleksandra Stankiewicz-Billewicz

Biuro PR i Komunikacji

tel. (22) 348 4131

tel. kom. + 48 512 164 131

e-mail: kontaktmedia@bik.pl

Data publikacji 22.04.2015, 18:01
Źródło informacji BIK S.A.