NFOŚiGW: znamy laureatów pierwszej edycji konkursu NFOŚiGW „Eko Dziennikarz” (komunikat)

17.10.2017, 14:48aktualizacja: 17.10.2017, 14:48

- NFOŚiGW informuje:

Trzech dziennikarzy, z Polskiej Agencji Prasowej oraz branżowych portali teraz-srodowisko.pl i gramwzielone.pl, otrzymało dzisiaj (17 października 2017 r.) nagrodę NFOŚiGW w pierwszej edycji konkursu „Eko Dziennikarz”. Laureatów ogłoszono podczas konferencji prasowej Zarządu Funduszu w trakcie targów POL-ECO-SYSTEM w Poznaniu.

Ideą konkursu, zorganizowanego po raz pierwszy przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, jest wyróżnienie publikacji i uhonorowanie dziennikarzy popularyzujących w mediach aktywność, dokonania i osiągnięcia Funduszu w dziedzinie szeroko rozumianej ekologii.

Warunkiem udziału w konkursie było nadesłanie publikacji, które ukazały się w mediach między 1 stycznia a 31 grudnia 2016 r. Do NFOŚiGW wpłynęło kilkadziesiąt zgłoszeń, na podstawie których jury konkursu przyznało trzy równorzędne wyróżnienia za cykle artykułów dotyczących Narodowego Funduszu. Komisja wyłaniająca laureatów wzięła pod uwagę: zgodność z tematem, ideą, przesłaniem i celami konkursu, oryginalność materiałów dziennikarskich, walory estetyczne oraz merytoryczny wkład autora w zbieranie, weryfikowanie i przetwarzanie informacji zawartych w materiale.

NFOŚiGW przewidział w konkursie pulę nagród w wysokości 15 tys. zł, które w tej edycji zostały podzielone na trzy równe części. Nagrodzono: Michała Boronia – dziennikarza Polskiej Agencji Prasowej, Ewę Szekalską – redagującą branżowy portal teraz-srodowisko.pl oraz Piotra Pająka z tematycznego portalu gramwzielone.pl.

kom/ mgost/

Data publikacji 17.10.2017, 14:48