NielsenIQ i Gorillas podpisują umowę współpracy w celu usprawnienia interpretacji i tworzenia danych analitycznych z branży quick commerce

25.07.2022, 14:52aktualizacja: 25.07.2022, 14:54

CHICAGO--(BUSINESS WIRE)-- Firmy Gorillas i NielsenIQ ogłosiły dzisiaj zawarcie umowy współpracy, która ma przynieść połączenie sprawnej realizacji dostaw i mocy tkwiącej w big data. Współpraca w ramach umowy przyniesie producentom zysk w postaci bardziej szczegółowych danych analitycznych na wymaganym poziomie prędkości i granularności, dzięki którym rozwój ich przedsiębiorstw dynamicznie przyspieszy.

W rezultacie zawartego sojuszu NielsenIQ stanie się dla Gorillas głównym źródłem danych analitycznych w Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Holandii i Stanach Zjednoczonych. NielsenIQ dostarczać będzie Gorillas szereg wysokiej klasy usług analitycznych, w tym danych panelowych uzyskanych od konsumentów i danych detalicznych dotyczących konsumentów. Zapewniany przez NielsenIQ zintegrowany pakiet usług danych panelowych i analitycznych, jedyny zbiór danych o takim potencjale w branży, pozwala uzyskać dogłębny wgląd w dane panelowe dotyczące kupujących. Dzięki dostępowi do szczegółowych odczytów danych sprzedażowych zapewnianych przez jednego z europejskich liderów branży quick commerce benchmarki NielsenIQ uwzględniać będą szczegółowe wyniki pochodzące prosto od klientów.

„Jesteśmy zachwyceni tym, że firma Gorillas zdecydowała się korzystać z usług NielsenIQ, aby mieć dostęp do najbardziej kompleksowych danych konsumenckich w branży – mówi David Johnson, prezes działu handlu międzynarodowego w NielsenIQ. - Perspektywa współpracy z Gorillas - firmą, której bacznie przyglądaliśmy się jako liderowi rynku zakupów spożywczych z dowozem - jest bardzo ekscytująca. Kolejne innowacje w e-handlu spożywczym i dostawach do punktu docelowego - tzw. last mile - pojawiają się z prędkością błyskawicy. W tym kontekście nasza współpraca w obszarze danych pozwoli na podejmowanie lepszych decyzji w Gorillas oraz w odniesieniu do producentów, na co z niecierpliwością czeka cała branża”.

Zmiany, jakie zachodzą w uwarunkowaniach rynku e-handlu i zachowaniach konsumentów, stanowią nieodłączony element bardzo dynamicznej rzeczywistości branży produktów szybkozbywalnych. Sprawne zakupy online z szybką dostawą offline sprawiają, że codzienne zakupy stają się doświadczeniem iście omnichannelowym. Wraz z rosnącą różnorodnością rynku e-handlu podmioty działające online potrzebują precyzyjnej interpretacji i benchmarkingu danych dotyczących sprzedaży cyfrowej produktów szybkozbywalnych, dlatego NielsenIQ konsekwentnie zwiększa granularność i szczegółowość danych analitycznych na potrzeby rynku quick commerce.

NielsenIQ

NielsenIQ, globalna firma świadcząca usługi informacyjne, zapewnia złoty standard w dziedzinie pomiarów parametrów konsumenckich i detalicznych poprzez najbardziej spójne, kompletne i użyteczne dane na temat ewoluujących globalnych konsumentów kupujących produkty w modelu omnichannel. NielsenIQ jest źródłem wiedzy dla obsługiwanych branż oraz pionierem definiującym nową erę pomiaru parametrów konsumenckich i detalicznych. Nasze dane, zintegrowane wnioski i analityka predykcyjna optymalizują wyniki firm z branży markowych produktów pakowanych i handlu detalicznego, przybliżając je do społeczności, dla których działają, i wspierając ich rozwój.

Jako spółka należąca do portfela Advent International, NielsenIQ działa na ponad 90 rynkach, obejmując swoim zasięgiem ponad 90% światowej populacji. Więcej informacji na stronie NielsenIQ.com.

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20220725005298/en/

Źródło: NielsenIQ

KONTAKT: