NIKE, Inc. ogłasza sprzedaż Cole Haan firmie Apax Partners

16.11.2012, 18:09aktualizacja: 16.11.2012, 18:09

BEAVERTON, Oregon - (BUSINESS WIRE) - Firma NIKE, Inc. (NYSE:NKE) ogłosiła dzisiaj osiągnięcie ostatecznego porozumienia w sprawie sprzedaży swojej marki partnerskiej, Cole Haan, firmie Apax Partners za kwotę 570 mln USD. Przewiduje się, że transakcja zostanie sfinalizowana na początku 2013 roku.

"Decyzja o zbyciu Cole Haan umożliwi nam skoncentrowanie się na możliwościach, które wiążą się z uzyskaniem większych zysków, oraz zadbanie o to, aby marki wchodzące w portfolio NIKE były jak najbardziej spójne z marką NIKE" - powiedział prezes i dyrektor generalny NIKE, Inc., Mark Parker.

Alex Pellegrini, członek zespołu ds. handlu detalicznego i konsumentów w firmie Apax, stwierdził: "Cieszymy się z możliwości nawiązania partnerstwa z Jackiem Boysem, które umożliwi nam rozwijanie marki Cole Haan w USA i na całym świecie. Cole Haan to znana i popularna wśród szerokiej grupy klientów marka, która naszym zdaniem w przyszłości ma jeszcze większe możliwości rozwoju. Z nadzieją patrzymy na inwestycję w tę firmę, która umożliwi nam osiągnięcie tego wzrostu".

31 maja 2012 r. firma NIKE, Inc. ogłosiła zamiar zbycia Umbro i Cole Haan w celu skoncentrowania się na wspieraniu rozwoju marek NIKE, Jordan, Converse i Hurley. Sprzedaż marki Umbro na rzecz Iconix Brand Group została ogłoszona 24 października.

Informacje o firmie NIKE, Inc. (http://www.nikeinc.com/)

Firma NIKE, Inc., z siedzibą w pobliżu miasta Beaverton w stanie Oregon, to wiodący światowy projektant, sprzedawca i dystrybutor oryginalnego obuwia, odzieży, sprzętu i akcesoriów sportowych przeznaczonych do uprawiania różnego rodzaju sportów i aktywności mających na celu dbanie o kondycję. W pełni kontrolowane przez firmę NIKE marki to m.in.: Converse Inc., która projektuje, sprzedaje i dystrybuuje obuwie, odzież i akcesoria sportowe; oraz Hurley International LLC, która projektuje, sprzedaje i dystrybuuje obuwie, odzież i akcesoria młodzieżowe oraz sprzęt przeznaczony do sportów wyczynowych. Więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.nikeinc.com lub śledząc wiadomości w serwisie Twitter (@Nike).

Informacje o firmie Apax Partners (http://www.apax.com/)

Apax Partners to jedna z czołowych na świecie grup zajmujących się inwestycjami na niepublicznym rynku kapitałowym. Działalność grupy ma zasięg globalny, a jej doświadczenie w zakresie inwestycji sięga 30 lat. Fundusze zarządzane przez Apax Partners na całym świecie są łącznie warte 35 mld USD. Zapewniają one długoterminowe finansowanie kapitału umożliwiającego tworzenie i wzmacnianie światowej klasy firm. Fundusze zarządzane przez Apax Partners wykorzystywane są w inwestycjach w firmy w następujących sektorach globalnych: technologia i telekomunikacja, handel detaliczny i usługi konsumenckie, media, opieka zdrowotna oraz usługi finansowe i biznesowe. Więcej informacji na temat firmy Apax znajduje się na stronie http://www.apax.com.

Zdjęcia/galeria multimedialna: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20121116005463/en/

KONTAKT:

NIKE, Inc.