Nowa atrakcja Nocy Muzeów: Centrum Pieniądza NBP

13.05.2016, 15:49aktualizacja: 13.05.2016, 15:49

NBP
W najbliższą Noc Muzeów, 14 maja, swoje podwoje dla zwiedzających otworzy Centrum Pieniądza im. Sławomira S. Skrzypka. Jego budowa na terenie banku centralnego trwała ponad osiem lat, a zaangażowani w projekt byli eksperci z różnych dziedzin: ekonomiści, historycy, muzealnicy.

Inwestycja kosztowała ponad 35 mln zł, a na jej terenie zgromadzono ponad cztery tysiące unikatowych eksponatów i 250 urządzeń multimedialnych. W Centrum Pieniądza można porozmawiać z wirtualnym bankierem, prześledzić historię pieniądza, czy podziwiać monety - dzieła sztuki z różnych stron świata. Jest też możliwość zapoznania się z zasadami bezpiecznego inwestowania np. na giełdzie.

"Ekspozycja stała Centrum Pieniądza to fantastyczny instrument edukacyjny, umożliwiający nam popularyzację wiedzy ekonomicznej w atrakcyjnej formule 'edutainment' - mówi Piotr C. Śliwowski, dyrektor Centrum Pieniądza im. Sławomira S. Skrzypka. - Wyciągamy do naszego gościa rękę i zapraszamy - przyjdź i poznaj fascynujący świat pieniądza".

Zwiedzający wystawę będą mogli m.in. wejść do skarbca i podnieść sztabę złota ważącą 12,5 kg, zapoznać się z jedną z większych w kraju kolekcji polskich monet, uczestniczyć w strategicznych grach ekonomicznych czy zbadać w laboratorium autentyczność własnych pieniędzy.

"W Gabinecie Numizmatyka jest kolekcja 919 polskich monet, od denara Bolesława Chrobrego począwszy. Nie ma osoby, która przejdzie obok tego obojętnie ponieważ są to nierzadko prawdziwe dzieła sztuki, ale jest to też cała historia Polski. To robi wrażenie" - podkreśla Śliwowski.

Dodaje, że zwiedzając centrum będzie można nauczyć się m.in. zasad bezpiecznego inwestowania i posługiwania się pieniądzem, tak klasycznym jak i wirtualnym. "W Centrum Pieniądza zobaczymy jak bezpiecznie korzystać z bankomatu. Są liczne gry edukacyjne dla najmłodszych uczące zasad odpowiedzialnego posługiwania się pieniądzem" - wylicza Śliwowski.

Centrum Pieniądza NBP im. Sławomira S. Skrzypka jest jedyną w swoim rodzaju interaktywną placówką edukacyjno-wystawienniczą. Licząca ponad 2 000 m2 powierzchni i podzielona na 16 sal tematycznych multimedialna ekspozycja opowiada historię pieniądza, wyjaśnia rolę banków centralnych, znaczenie procesów ekonomicznych oraz zasady inwestowania - wszystko w nowoczesny i atrakcyjny sposób. Zwiedzanie uzupełni rozbudowywany system powizyty, który umożliwi interaktywne zdobywanie wiedzy o finansach poza murami Centrum.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 13.05.2016, 15:49