NTTVC ogłasza utworzenie wartego 500 mln USD funduszu we współpracy z NTT

26.10.2020, 17:04aktualizacja: 26.10.2020, 17:16

Firma została założona przez Vaba Goela, inwestora venture capital i przedsiębiorcę, w celu przyspieszania ewolucji startupów z etapu koncepcji do poziomu przedsiębiorstw o zasięgu globalnym;

Pierwszych pięć inwestycji zorientowanych jest na przyszłość sektora przedsiębiorstw i zdrowia cyfrowego.

PALO ALTO, Kalifornia --(BUSINESS WIRE)- NTTVC ogłosiła dzisiaj połączenie sił z NTT w celu utworzenia wartego 500 mln USD funduszu, który ma pomagać startupom w szybkim osiąganiu globalnego zasięgu. Niezależną firmę inwestycyjną venture capital założył przedsiębiorca i inwestor Vab Goel we współpracy z NTT – międzynarodowym podmiotem świadczącym usługi technologiczne. Firma ogłosiła także inwestycje w pięć startypów tworzących ważne innowacje dla przedsiębiorstw i konsumentów: Celona, Eko, nference, Shoreline oraz UDP Labs.

Wiadomość zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja dostępna jest tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20201026005262/en/

NTTVC posiada szeroki portfel inwestycji obejmujący wszystkie etapy i sektory, z naciskiem na przyszłość sektora przedsiębiorstw, zdrowia cyfrowego i innowacji w oparciu o uczenie maszynowe i dane. Dzięki połączeniu głębokich więzi, jakie łączą jej zespół inwestycyjny, z zasięgiem NTT firma zapewnia dostęp do rozbudowanej sieci specjalistów z branży, klientów, przedsiębiorców, liderów biznesu, integratorów systemów i usługodawców, których wsparcie może ułatwić startupom podejmowanie właściwych decyzji i przyspieszyć związane z nimi procesy.

NTT to wyceniany na 109 mld USD międzynarodowy podmiot zaliczający się do czołowej piątki usługodawców technologicznych na świecie. Firma obsługuje 75 mln abonentów usług sieci komórkowej, 3 mln przedsiębiorstw i 120 tys. klientów firmowych, posiadając oddziały w ponad 80 państwach. Spółka może pochwalić się wieloletnim dorobkiem w zakresie wspierania startupów w osiąganiu międzynarodowego zasięgu. Tworząc fundusz venture capital w ramach współpracy z Goel, NTT jeszcze raz daje wyraz swojemu zaangażowaniu na rzecz budowania długofalowych partnerstw w ekosystemie przedsiębiorstw. Z kolei spółki portfelowe NTTVC mają możliwość zwiększania skali działalności poprzez sprzedaż swoich usług i produktów bezpośrednio NTT, albo za jej pośrednictwem lub we współpracy z nią.

„Nasza misja polega na zaprzęganiu technologii w chwalebnych celach z myślą o stawianiu czoła wyzwaniom społecznym, jakie stoją przed ludźmi, klientami i społecznościami – powiedział Jun Sawada, prezes i dyrektor generalny NTT Corporation. - Od dawna żywimy przekonanie, że ekosystem startupów odgrywa kluczową rolę w realizacji tego celu, dlatego też postanowiliśmy współpracować z NTTVC w budowaniu nowej generacji technologii, które zmieniają świat”.

Zespół NTTVC odpowiada za założenie i zwiększenie zasięgu licznych startupów, a także świadczenie na ich rzecz usług doradczych i dokonywanie w nich inwestycji – łącznie przy wsparciu NTTVC powstało albo zyskało wsparcie ponad 100 podmiotów. Determinację we wspieraniu przedsiębiorców jego członkowie czerpią z bezpośrednich doświadczeń w roli założycieli startupów i inwestorów venture capital. Przed utworzeniem NTTVC Goel przez 19 lat był wspólnikiem w Norwest Venture Partners, przyczyniając się – jako przedsiębiorca, inwestor venture capital i specjalista od technologii – do powstania wielu technologii decydujących o obliczu współczesnego internetu. Wspólniczka Fay Hazaveh Costa blisko współpracowała z Goelem w Norwest Venture Partners oraz brała udział w uruchomieniu grupy venture capital w ramach Hewlett Packard Enterprise. Mike Koenig, wspólnik ds. rozwoju portfela inwestycyjnego, jest doświadczonym liderem w dziedzinie sprzedaży i rozwoju działalności. W przeszłości piastował stanowiska dyrektorskie w dwóch startupach wspieranych przez Goela. Koenig pomaga spółkom z portfela NTTVC, zapewniając im dostęp do ważnych kontaktów z siecią firmy.

„To dopiero początek transformacji cyfrowej, która wywiera wpływ na każdą branżę, tworząc bezprecedensowe możliwości dla startupów – powiedział Vab Goel. - Z pasją podchodzimy do współpracy z przedsiębiorcami na każdym etapie ich ewolucji w kierunku podmiotów o globalnym znaczeniu”.

„NNTVC oferuje przedsiębiorcom możliwość jednoczesnego korzystania z atutów w postaci elastycznego modelu inwestycyjnego i unikalnego dostępu do naszej globalnej sieci – powiedziała Fay Hazaveh Costa. - Połączenie to daje startupom prawdziwą przewagę konkurencyjną w dążeniach do realizacji ich wizji i zwiększania skali działalności”.

Więcej informacji można uzyskać w poście na blogu firmowym albo na stronie nttvc.com. NTTVC NTTVC to niezależna firma inwestycyjna venture capital założona we współpracy z NTT. Dzięki unikalnej strategii zorientowanej na partnerstwo i rozbudowanej sieci branżowej NTTVC otwiera startupom drzwi do współpracy, która stwarza szansę na osiągnięcie globalnego zasięgu. NTTVC posiada szeroki portfel inwestycji w startupach technologicznych, obejmujący wszystkie etapy i sektory, z naciskiem na przyszłość sektora przedsiębiorstw, zdrowia cyfrowego i innowacji w oparciu o uczenie maszynowe i dane. Wartość nowo utworzonego funduszu to 500 mln USD. Siedziba główna NTTVC mieści się w Dolinie Krzemowej. Więcej informacji na stronie nttvc.com.

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20201026005262/en/

Źródło: NTTVC

KONTAKT: