Od soboty sklepy w galeriach i parkach handlowych otwarte dla kupujących

28.11.2020, 08:12aktualizacja: 28.11.2020, 08:14

centrum handlowe
Od soboty, po przerwie, sklepy oraz punkty usługowe w galeriach i parkach handlowych są dostępne dla kupujących, ale w ścisłym reżimie sanitarnym. W najbliższą niedzielę, 29 listopada, sklepy będą zamknięte.

W związku ze wzrostem zakażeń koronawirusem i wprowadzaniem nowych ograniczeń podczas epidemii, od 7 listopada rząd zamknął m.in. sklepy, kina o powierzchni powyżej 2 tys. m kw. w galeriach i centrach handlowych. W ubiegłą sobotę poinformowano, że od 28 listopada otwarte będą sklepy i punktu usługowe w galeriach i parkach handlowych, ale w ścisłym reżimie sanitarnym.

W czwartek w Dzienniku Ustaw ukazało się rozporządzenie Rady Ministrów tej sprawie, które weszło w życie w sobotę.

Zgodnie z wytycznymi, w sklepach i galeriach handlowych obowiązuje limit osób – maksymalnie 1 klient na 15 m kw. W dalszym ciągu utrzymany jest nakaz zakrywania ust i nosa w przestrzeni publicznej.

Nadal obwiązują tzw. godziny dla seniorów (od poniedziałku do piątku w godz. 10.00–12.00), przy czym z uwagi na zwyczajowo skrócony czas pracy w dniu 24 grudnia 2020 r. rząd proponuje rezygnację z tego obostrzenia w tym dniu. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ drag/