Oddział banku przyszłości

07.07.2023, 08:00aktualizacja: 07.07.2023, 08:00

Nowa rola w świecie sprzedaży wielokanałowej omnichannel/Interakcje z klientami w centrum uwagi.

Münster, 7 lipca 2023 r. – W ostatnich latach segment działalności banków prowadzonej w oddziałach odnotowywał ciągły spadek z powodu rozwoju oferty usług cyfrowych. Przed pandemią koronawirusa, ponad jedna czwarta klientów detalicznych banków w Europie nadal wykazywała zainteresowanie wyłącznie tradycyjnymi usługami bankowymi „offline”. Według prognoz, udział tych usług spadnie do poziomu około 10% do 2025 roku, podczas gdy w zakresie hybrydowych i w pełni cyfrowych zachowań klientów spodziewany jest znaczny wzrost.

Oddziały banków jednak nadal mają decydującą strategiczną rolę do odegrania, w szczególności jeśli ich pracownicy dysponują odpowiednimi umiejętnościami. Przyszedł czas na zdefiniowanie na nowo strategicznej roli oddziałów banków w celu wykorzystania ich bezapelacyjnego potencjału gospodarczego i stworzenia nowych integrujących zachęt dla klientów bezpośrednio w tych placówkach.

Firma zeb, świadcząca usługi konsultingowe w zakresie strategii, IT i zarządzania ostatnio przedstawiła publikację zeb.branch.compass, która służy analizie tego, w jaki sposób oddziały banków mogą ożywić swoją działalność w przyszłości w celu zachowania ważnego miejsca w zmieniającym się świecie sprzedaży wielokanałowej, dostarczając informacji, jakie konkretne środki należy podjąć aby to osiągnąć.

Interakcja jest kluczowa w oddziałach banku przyszłości

Oddziały banków pozostaną istotną częścią kanałów sprzedaży, lecz ich funkcja w przyszłości ulegnie diametralnej zmianie ze względu na liczne wpływy, w tym wpływ cyfryzacji.

Z perspektywy konsultantów zeb, oddział banku przyszłości powinien być przestrzenią do pozbawionej barier interakcji. Musi stworzyć równowagę pomiędzy decyzjami w zakresie funkcjonalności i wzornictwa. W ostatecznym rozrachunku przecież chodzi o sprawienie, że propozycja wartości banku i tożsamość jego marki stanie się tam namacalna, nie zapominając o wsparciu personelu w wypełnianiu ich obowiązków. Co interesujące, oddział banku pozostanie, tym, czym kanały cyfrowe dopiero się staną: przestrzenią do dialogu pomiędzy bankiem a jego klientami.

Szczegółowe informacje dotyczące białej księgi zeb.branch.compass dostępne są nieodpłatnie pod następującym linkiem: Oddział banku przyszłości | zeb (zeb-consulting.com).

Jako czołowa firma świadcząca usługi konsultingowe w zakresie strategii, zarządzania i IT, od 1992 roku zeb oferuje specjalistyczną wiedzę na temat transformacji obejmującej cały łańcuch wartości w sektorze usług finansowych w Europie. Firma zatrudnia ponad 1 000 pracowników w 15 biurach w całej Europie. Klienci zeb to europejskie banki notowane na giełdach papierów wartościowych oraz banki prywatne, banki regionalne, towarzystwa ubezpieczeń oraz wszelkiego rodzaju podmioty pośredniczące w świadczeniu usług finansowych. Firma zeb już kilkakrotnie została wyróżniona tytułem „najlepszej firmy konsultingowej” dla sektora finansowego w rankingach branżowych.

Fotografia dostępna na stronie AP

KONTAKT:
Franz-Josef Reuter
Dyrektor działu spraw publicznych i międzynarodowych
tel. +49.251.97128.347
e-mail: franz-josef.reuter@zeb.de