ODLEWNIE POLSKIE SA Decyzja Dyrektora Urzędu Kontroli Skarbowej w Kielcach

17.02.2015, 16:09aktualizacja: 17.02.2015, 16:09

Raport bieżący 3/2015

Zarząd Spółki Akcyjnej ODLEWNIE POLSKIE z siedzibą w Starachowicach niniejszym informuje, że w dniu 16 lutego 2015 r. Spółka otrzymała z kancelarii podatkowej, ustanowionej pełnomocnikiem w sprawie, decyzję Dyrektora Urzędu Kontroli Skarbowej w Kielcach wydaną w dniu 5 lutego 2015 r., w przedmiocie określenia zobowiązania podatkowego w podatku dochodowym od osób prawnych za 2008 rok w kwocie 2.122.334,00 zł (słownie: dwa miliony sto dwadzieścia dwa tysiące trzysta trzydzieści cztery złote) wraz z należnymi odsetkami.

Decyzja została wydana w związku z prowadzonym postępowaniem kontrolnym od dnia 20 marca 2014 r. w Spółce Akcyjnej ODLEWNIE POLSKIE w zakresie rzetelności deklarowanych podstaw opodatkowania oraz prawidłowości obliczania podatku dochodowego od osób prawnych za lata 2008-2012. Przedmiotowa decyzja wydana przez Dyrektora UKS w Kielcach nie jest ostateczna.

Spółka dokonała oszacowania wysokości odsetek za okres od daty zeznania rocznego CIT-8 za 2008 r. do daty niniejszego raportu z wyłączeniem, na podstawie art. 54 par. 7 Ustawy ordynacja podatkowa w związku z art. 31 ust. 1 Ustawy o kontroli skarbowej, okresu od dnia 20 marca 2014 r. do dnia 09 lutego 2015 r., tj. okresu trwania postępowania kontrolnego. Tak oszacowania kwota odsetek wynosi 1.249.241,00 zł (słownie: jeden milion dwieście czterdzieści dziewięć tysięcy dwieście czterdzieści jeden złotych).

Urząd Kontroli Skarbowej uznał, że Spółka zawyżyła w 2008 r. koszty uzyskania przychodów poprzez zaliczenie do nich strat poniesionych na transakcjach walutowych. W uzasadnieniu decyzji UKS wskazał, że "Na bazie przedstawionych faktów Organ nie kwestionuje wyboru przez Spółkę transakcji opcyjnych jako formy zabezpieczenia źródła przychodów przed niekorzystnym kształtowaniem się w przyszłości kursem walut.". Zdaniem Spółki, takie stanowisko organu, w związku ze znanymi wyrokami sądów oraz uzasadnieniem decyzji podatkowych w innych sprawach związanych z transakcjami opcyjnymi, powinno prowadzić do umorzenia postępowania w sprawie. Urząd Kontroli Skarbowej uznał jednak, że działania Spółki, podejmowane zgodnie z dostępnymi w 2008 r. informacjami i analizami dotyczącymi umocnienia się złotego wobec innych walut, były nieracjonalne. Z uzasadnienia decyzji wynika, że Spółka zdaniem organu działając racjonalnie powinna traktować wszystkie dostępne w tym czasie źródła informacji jako niewiarygodne.

Z takim stanowiskiem organu Spółka z oczywistych powodów nie zgadza się i traktuje je jako próbę przerzucenia na Spółkę konsekwencji globalnego kryzysu gospodarczego z 2008 r., którego uczestnicy rynku, jak i organy i instytucje państwowe, nie były w stanie przewidzieć.

Od powyższej decyzji Spółka odwoła się do Dyrektora Izby Skarbowej w Kielcach, jako organu wyższej instancji w postępowaniu administracyjnym.

Wartość zobowiązania podatkowego wynikająca z decyzji UKS, powiększona o oszacowane przez Spółkę należne odsetki, wynosi 3.371.575,00 zł (słownie trzy miliony trzysta siedemdziesiąt jeden tysięcy pięćset siedemdziesiąt pięć złotych) i nie stanowi 10 proc. kapitałów własnych Spółki.

Zarząd Spółki oświadcza, że skutki finansowe wydanej przez UKS decyzji nie będą miały istotnego wpływu na prowadzoną przez Spółkę działalność gospodarczą.

W ocenie Zarządu niniejsza informacja jest istotna ze względu na możliwość jej wpływu na kurs akcji Spółki.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz