OEX SA (62/2016) Znacząca umowa.

15.12.2016, 16:24aktualizacja: 15.12.2016, 16:24

Raport bieżący 62/2016

Zarząd OEX S.A. (dalej "Emitent") informuje, iż w dniu 15 grudnia 2016 r. PTI Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, spółka zależna Emitenta (dalej "PTI"), zawarła umowę o współpracy (dalej "Umowa") ze spółką Liberty Poland S.A. z siedzibą w Chorzowie (dalej "Liberty Poland") należącą do grupy kapitałowej Cyfrowego Polsatu (dalej "GK Cyfrowego Polsatu").

1. Umowa zastępuje umowę o współpracy ze spółką Polkomtel, o nieprzedłużeniu której Emitent informował w raporcie 40/2016 z dnia 25 sierpnia 2016 r. (dalej "Raport"). W Raporcie Emitent informował, że podjął negocjacje w celu zastąpienia nieprzedłużonej umowy z Polkomtel nową umową, a umowa zawarta przez PTI z Liberty Poland stanowi umowę zastępującą tamtą nieprzedłużoną umowę, o zawarciu której Emitent zobowiązał się w Raporcie poinformować. Zakres i zasady wynagrodzenia zasadniczo odpowiadają nieprzedłużonej umowie z Polkomtel. Ze względu na skalę przychodów dla grupy kapitałowej Emitenta jest umową znaczącą.

2. Przedmiotem Umowy jest określenie szczegółowych zasad współpracy pomiędzy spółką PTI pełniącą rolę Autoryzowanego Przedstawiciela Sprzedaży (dalej "APS") a spółką Liberty Poland w zakresie sprzedaży przez APS produktów GK Cyfrowego Polsatu. Zakres współpracy obejmuje zobowiązania APS-a dotyczące czynności agencyjnych w zakresie zawierania umów o świadczenie usług i umów sprzedaży energii elektrycznej oraz umów sprzedaży paliw gazowych w imieniu i na rzecz Polkomtel, Cyfrowego Polsatu lub podmiotu wskazanego przez Liberty Poland na polecenie Polkomtel lub Cyfrowego Polsatu, a także zobowiązania APS-a dotyczące zakupu i sprzedaży produktów i sprzętu, kart SIM i materiałów reklamowych od Liberty Poland, Polkomtel, Cyfrowego Polsatu lub podmiotów określonych w Umowie oraz zobowiązania APS-a dotyczące prowadzenia działań marketingowych i reklamowych.

3. Strony przewidziały w Umowie mechanizmy zabezpieczające takie jak limity do których wysokości APS może zaciągać zobowiązania względem Liberty Poland oraz zabezpieczenia finansowe należytego wykonania Umowy. Postanowienia Umowy regulują również ochronę know-how i jednolity wizerunek sieci sprzedaży Plus i Cyfrowy Polsat.

4. W okresie obowiązywania Umowy oraz w okresie dwunastu miesięcy po jej rozwiązaniu, APS zobowiązany będzie do powstrzymywania się od działalności konkurencyjnej

5. Umowa wchodzi w życie 1 stycznia 2017 r. i obowiązywać będzie do 31 grudnia 2021 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz