ORBIS SA (21/2020) Wpływ epidemii koronawirusa SARS-CoV-2 na sytuację Orbis S.A. i jego spółek zależnych.

02.04.2020, 10:33aktualizacja: 02.04.2020, 10:33

Raport bieżący 21/2020

Zarząd Orbis S.A. ("Emitent") informuje, że w związku aktualną sytuacją związaną z epidemią koronawirusa SARS-CoV-2 oraz działaniami podejmowanymi w celu zapobiegania jego rozprzestrzenianiu się, Emitent i jego spółki zależne działają w wyjątkowych warunkach, w jakich znalazły się branże hotelarska i turystyczna.

Trwający kryzys i wyjątkowe środki podejmowane przez rząd polski i rządy innych krajów, w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się epidemii (w tym ograniczenie ruchu lotniczego, ograniczenia ruchu granicznego, ograniczenia ruchu wewnętrznego, zakaz świadczenia usług gastronomicznych w lokalach, zakaz gromadzenia się i ograniczenia działalności hotelowej), mają znaczący wpływ na branżę hotelarską oraz sytuację operacyjną i finansową hoteli prowadzonych przez Emitenta i jego spółki zależne.

W celu optymalizacji i dostosowania zakresu i kosztów działalności do powyższej sytuacji oraz zapewnienia przestrzegania ograniczeń prawnych, Emitent i spółki zależne Emitenta, tymczasowo zawiesiły lub wkrótce zawieszą działalność prawie wszystkich hoteli, z pewnymi nielicznymi wyjątkami. Zawieszenie działalności nie ma charakteru trwałego i w przypadku zmiany sytuacji możliwe jest szybkie przywrócenie funkcjonowania każdego z hoteli, uwzględniając potencjalną możliwość wynajmu hotelu na potrzeby działań związanych z walką z epidemią i jej konsekwencjami, takich jak kwarantanna lub zapewnienie zakwaterowania personelowi medycznemu.

Powyższe czynniki miały wpływ na łączne przychody uzyskane przez hotele Grupy Kapitałowej Emitenta w pierwszym kwartale 2020 r., które według pierwszych szacunków Emitenta wyniosły 208 milionów złotych i wykazują spadek o 22% w porównaniu z tym samym okresem 2019 r. Znaczący negatywny wpływ miał spadek obłożenia w marcu 2020 r. o 50pp w porównaniu do analogicznego okresu zeszłego roku, podczas gdy w pierwszych dwóch miesiącach 2020 roku powyższy wskaźnik wzrósł o 2,3pp.

Emitent podkreśla jednocześnie, że jego działalność gospodarcza / sytuacja finansowa nie jest obecnie zagrożona i nie widzi niebezpieczeństwa utraty płynności finansowej, ani trudności w regulowaniu zobowiązań finansowych. Niemniej przebieg epidemii jest bardzo dynamiczny i najprawdopodobniej spowoduje zmniejszenie przychodów Emitenta i Grupy Emitenta w całym roku obrotowym 2020, jednak na dzień sporządzenia niniejszego raportu, Emitent nie jest w stanie oszacować pełnego wpływu epidemii na wyniki finansowe.

Emitent na bieżąco monitoruje rozwój sytuacji związanej z epidemią oraz rozwiązania i środki wdrażane przez poszczególne władze państwowe na poziomie krajowym i europejskim, uwzględniając różne rozwiązania oferowane przedsiębiorstwom dotkniętym skutkami ekonomicznymi epidemii, w celu odpowiedniego dostosowania dalszych decyzji i podejmowanych działań w sposób pozwalający zminimalizować negatywny wpływ epidemii na sytuację finansową i operacyjną oraz przygotowanie do możliwie szybkiego przywrócenia działalności do poziomu sprzed jej wybuchu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz